Izvor: eKapija | Nedjelja, 13.01.2013.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titov "Neptun" donijeće internet biznis u Hrvatskoj - Supertajni projekat biće iskorišćen za postavljanje optičke mreže

(Foto: b)

Supertajni Titov projekat "Neptun" sagrađen je za upravljanje raketnim sistemom bivše JNA, a sada će ga hrvatska vlada iskoristiti za biznis, prenosi portal www.b92.net

Vlada Hrvatske će u sklopu plana objedinjavanja mreže u javnim preduzećima iskoristiti zaboravljeni vojni projekat, čija se mreža proteže od Briona do Prevlake.

Tako bi se omogućila široka primena širokopojasnog interneta u državi. Infrastruktura optičke mreže tako više ne bi bila samo u vlasništvu telekomunikacionih kompanija, nego i države.

U gradnji mreže koristilo bi se oko 3.000 kilometara postojeće mreže koja je u vlasništvu JANAF-a (Jadranski naftovod), HAC-a (Hrvatske autoceste), Hrvatskih železnica, Plinacroa, a sagrađena je uz trase autoputa, naftovoda, gasovoda, železničkih pruga... Tako bi se potpuno pokrio kopneni deo Hrvatske.

Za povezivanje obale i ostrvskog dela Hrvatske iskoristili bi se kablovi koje je od 1974. do 1990. godine ispod nivoa mora ostavila bivša JNA.

Reč je o supertajnom projektu "Neptun" koji je pokrenut za upravljanje raketnim sistemima i centralizaciju komunikacija. Cevi su položene od Briona preko Prevlake, pa sve do Boke Kotorske i u njima je bakarna žica .

O samom projektu se malo zna jer je veliki deo dokumentacije uništen. Međutim, smatra se da su instalacije u dosta dobrom stanju .

Projektom "Neptun" povezani su vojni objekti od Briona do Prevlake, a od Zadra do Šibenika cev prolazi kopnom. Od Splita cevi ponovo ulaze u more, prolaze kroz brački kanal i idu preko Hvara, Korčule, Visa, Lastova, Pelješca do Cavtata i Prevlake .

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.