NavMenu

Nakon pokušaja krijumčarenja kalašnjikova, SIPA provjerava dozvole za izvoz naoružanja

Izvor: eKapija Petak, 11.01.2013. 11:14
Komentari
Podeli

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH juče su ušli u Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i vjerujem da su tamo kontrolisali dokumentaciju i dozvole koje po proceduri to ministarstvo daje za izvoz naoružanja iz BiH.

Izjavila je to "Glasu Srpske" predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i SIPA juče su kazali da nemaju informacije o kontroli izvoza naoružanja u tom ministarstvu.

Akcija je uslijedila nakon što je objavljeno da su vlasti SAD spriječile pokušaj krijumčarenja najmanje 6.000 "kalašnjikova" iz BiH u Somaliju. Prema dostupnim informacijama o važnim tajnim operacijama u sprečavanju ilegalne trgovine, koje je sprovelo američko Ministarstvo pravosuđa, državljanin Izraela Kanoh Mileri i Amerikanac Džozep O"Tul su zbog planiranja ilegalne preprodaje oružja porijeklom iz BiH osuđeni pred sudom na Floridi na godinu i po, odnosno godinu zatvora nakon što su priznali krivicu.

- Radi se o oružju koje je trebalo da bude uništeno, a umjesto toga pokušali su da ga prokrijumčare van granica BiH. Ali u tim informacijama zlonamjerno je provučena dezinformacija da je to pokušalo da uradi bivše Ministarstvo odbrane RS. Strašno i nevjerovatno je to što se i sedam godina poslije formiranja Ministarstva odbrane BiH na taj način spominje Vojska RS - kaže Majkićeva.

Ona dodaje da bi kontrola trebalo da bude izvršena i u ministarstvima odbrane i inostranih poslova koja su takođe supotpisnici dozvola za izvoz naoružanja.

- Ta roba ne može izaći iz zemlje ako nema njihovu dozvolu. Godinama govorim da najodgovorniji koji su sve vrijeme izdavali dozvole, i pored mnogih sumnji i dokaza o švercu naoružanja, i danas rade iste poslove - kaže Majkićeva.

Ona je dodala da je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH svu dokumentaciju o mahinacijama sa naoružanjem od 2006. do 2010. godine proslijedila Tužilaštvu BiH.

"Glas Srpske" ranije je objavio dokumenta koja potvrđuju da je mešetarenje oko izvoza oružja iz BiH počelo kad su za uništavanje viška naoružanja angažovane fabrike namjenske industrije u Federaciji, poput "Pretisa", "Unisa", "Binasa" i "Vitezita", koje su istovremeno dobijale dozvole za njegov izvoz. Oružje iz BiH tako je dospjelo na razne svjetske destinacije, a otkriveno je da ga koriste čak i pripadnici sicilijanske "Koza nostre" i napuljske "Kamore".

Plan

Prema navodima medija, Mileri i O"Tul planirali su da oružje najprije prebace iz BiH u SAD, a potom preko Paname u Somaliju.

Avion sa oružjem trebalo je da poleti iz Tuzle, a oružje bi se potom prevozilo iznajmljenim ruskim avionom. Istaknuto je i da im je za taj posao bio potreban posrednik pa su angažovali osobu kojoj su platili 116.000 USD, ali se kasnije ispostavilo da je to bio agent američke vlade.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Glas Srpske od 11. januara 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.