NavMenu

Izvoz po realnim, uvoz po dampinškim cijenama - Udruženje voćara RS traži podršku države

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.01.2013. 14:43
Komentari
Podeli

Udruženje voćara RS zatražilo je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH podršku u pripremi uvođenja mjera zaštite u bosanskohercegovačkom voćarskoj proizvodnji u sezoni 2013/14, pišu "Nezavisne novine".

U dopisu, koje je Udruženje poslalo Ministarstvu, stoji da je sektor voćarstva ugrožen.

-Svjedoci smo da se izvoz jabuka iz BiH odvija po realnim, tržišnim cijenama, a uvoz voća u BiH se odvija po dampinškim cijenama, koje su za oko 100% niže od naše izvozne, odnosno tržišne cijene - stoji u dopisu koji su voćari iz RS poslali Ministarstvu.

Voćari podsjećaju da će proizvođači iz susjedne Hrvatske za godinu dana raspolagati podsticajima iz fondova EU od nekoliko stotina miliona evra. Oni naglašavaju da je takva situacija u Poljskoj, koja je najveći proizvođač jabuka u Evropi i koja sa 1% svoje proizvodnje može na "dampinškim principima" potpuno da "uguši" bosanskohercegovačko tržište jabuke.

- Zato smatramo da voćarstvo BiH u ovoj godini nema nikakvih izgleda za ravnopravnu utakmicu na bh. tržištu jabuke, a o izvozu da ne govorimo - upozoreno je dopisom, koji potpisuje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Predstavnici ministarstva i članovi Udruženja voćara sastat će se 11. januara u Banjaluci, a akcenat će biti upravo na ovoj problematici.

-Tema sastanka je pokretanje procedure spoljnotrgovinskih mjera zaštite domaće proizvodnje voća od prekomjernog, dampinškog i subvencioniranog uvoza voća u našu zemlju, i to posebno jabuke - kažu voćari iz RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.