NavMenu

Ugovori o regulisanju autorskih prava obavezni za sve ugostitelje na području BPK Goražde

Izvor: eKapija Srijeda, 09.01.2013. 20:36
Komentari
Podeli

Generalni direktor Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS), Mirza Hajrić, i direktor kantonale Uprave za inspekcijske poslove, Midhatom Hadžiomerovićem, razgovarali 9. januara u Goraždu o stanju zaštite autorskih prava na području Bosansko-podrinjskog kantona, objavljeno je na sajtu Vlade Bosanko-podrinjskog kantona Goražde.

- Očekujemo da će inspekcija ovdje odraditi ono što zakon predviđa i ono što se već počinje raditi i u drugim kantonima, a to je da prilikom obilaska ugostiteljskih objekata, između ostalih stvari koje inspekcija u svojim redovnim aktivnostima provjerava, provjeriti da li taj ugostiteljski objekat ima validan ugovor o regulisanju autorskih prava za muziku koja se emituje – kazao je Mirza Hajrić.

Ugovor o regulisanju autorskih prava sa svakim ugostiteljskim objektom, odnosno korisnicima muzike, potpisuje AMUS kao jedina organizacija autora koja ima licencu nadležnog Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i na osnovu koje je ovlaštena da zastupa sve autore svijeta.

- U slučaju da se vlasnici objekata koji puštaju muziku, bilo da je to muzika uživo ili putem korištenja cd-a budu oglušili o zakonske odredbe, onda će inspekcijski organi u saradnji sa kantonalnim MUP-om postupiti po zakonu i svi ćemo uraditi dio posla iz naše nadležnosti. Mi ćemo dati određeni vremenski rok, 10-15 dana. Ukoliko subjekti nadzora koji su obavezni postupati po ovom zakonu ispune svoju zakonsku obavezu, inspektori će kao i u proteklom periodu kada su bile druge situacije u pitanju, obići i konstatovati stanje na terenu – istakao je Hadžiomerović te dodao da bi kontrola po pitanju zaštite autorskih prava na području BPK Goražde trebala bi biti provedena već u prvom tromjesečju ove godine.

Prema riječima direktora AMUS-a, visina novčanih sredstava koja se moraju izdvojiti po ovom osnovu iznose od 30 do 50 KM za jedan prosječan kafić.

- Zakon kaže da je korisnik muzike, u ovom slučaju vlasnik kafića, obavezan da ima ugovor i ukoliko mu date rok od 7 do 15 dana, obično se taj ugovor sklopi, ukoliko ne, onda slijede kaznene mjere – poručio je Hajrić.

U članstvo AMUS-a uključeno je oko 350 autora iz cijele BiH, a na njenom čelu nalazi se Dino Merlin kao predsjednik Asocijacije. Zaštitu autorskih prava u skladu s evropskim standardima, autorima iz BiH omogućio je državni Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2010. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.