NavMenu

Bolja zdravstvena zaštita za Srbe povratnike u FBIH - Lečenje će biti omogućeno i u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka

Izvor: eKapija Petak, 04.01.2013. 15:44
Komentari
Podeli

Srbima povratnicima u FBiH moglo bi biti omogućeno da se liječe u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka, a troškove liječenja poravnavali bi fondovi zdravstvene zaštite Republike Srpske i Kantona 10 u FBiH, rekao je za "Glas Srpske" delegat iz reda srpskog naroda u Parlamentu FBiH Slaviša Mihajlović.

On je naglasio da bi time bila izbjegnuta dosadašnja praksa da se srpski povratnici odjavljuju iz FBiH zbog nemogućnosti da se liječe.

Zdravstvena zaštita jedan od ključnih problema srpskih povratnika, jer su domovi zdravlja i bolnice u FBiH uglavnom udaljeni od povratničkih naselja, a i slabog su kapaciteta.

Sporazum o liječenju povratnika u banjalučkom UKC-u trebalo bi da usaglase predstavnici Srba povratnika u FBiH. U UKC su potvrdili da će zdravstvena zaštita srpskih povratnika biti tema sastanka u Banjaluci, ali nisu željeli da iznose detalje o tome.

Načelnik opštine Drvar Stevica Lukač rekao je da bi dogovori sa UKC Banjaluka na kraju trebalo da dovedu do potpisivanja sporazuma između fondova zdravstvene zaštite u RS i Kantonu 10.

- Time bi bio riješen veliki problem koji imaju Srbi povratnici, pa bi usluge Kliničkog centra u Banjaluci mogli da koriste i ostali stanovnici Kantona 10, ne samo Srbi - rekao je Lukač i dodao da takvi sporazumi već postoje sa nekim od kantona u FBiH.

Mihajlović kaže da se radi o jednoj od najvažnijih inicijativa za Srbe u Federaciji.

- To je za nas vitalni interes i možda jedna od najbitnijih strategija nacionalnog programa, jer je struktura stanovništva u Kantonu 10, pogotovo u srpskim povratničkim opština Drvar, Grahovo i Glamoč, takva da oni zahtijevaju stalnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Mihajlović i dodao da je loše organizovana zdravstvena zaštita u FBiH između ostalog i dovela do toga da se Srbi odjavljuju iz FBiH i privremeno se prijavljuju u Banjaluku da bi mogli da se liječe.

- Zbog toga je svih ovih godina smanjen i nacionalni i politički kapacitet Srba u FBiH. Namjera nam je da započnemo proceduru za koju smo dobili zeleno svjetlo u Kantonu 10 i želimo da sklopimo sporazum između fondova zdravstva i olakšamo povratnicima liječenje - rekao je Mihajlović.

Srpski povratnici do sada su, osim u Banjaluci, morali da se liječe u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu.

Domovi zdravlja

U Drvaru postoji samo Dom zdravlja koji funkcioniše kroz Službu hitne pomoći i pokriva i kompletnu regiju Grahova, dok u Glamoču postoji improvizovani Dom zdravlja u kojem radi samo jedna porodična ambulanta. Najbliža bolnica od Drvara udaljena je 130 kilometara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Glas Srpske" od 4.1.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.