NavMenu

Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu

Izvor: Blic Petak, 04.01.2013. 10:30
Komentari
Podeli

Dragan Savić i Bojan PavlovićDragan Savić i Bojan Pavlović

Sanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.

Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.


Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.


- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko - priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.

Dragan Savić i Bojan PavlovićDragan Savić i Bojan Pavlović


- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava - priča mama Zorica.


A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.


- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta - priča Sanja.


Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.


- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen - objašnjava za "Blic" dr Dragan Savić, neurohirurg.

Lekari se radovali kao deca

Najdužih pet sati u životu porodice Ilić bila je ta operacija. "Lice doktora Savića i njegova radost kada se sve završilo ostaće mi doživotno u sećanju. Nisam mogla da se pomerim, da odreagujem. Nisam imala snage. A on se radovao kao malo dete. Rekao nam je: ‘Slavite, i osmeh na lice‘", priseća se mama Zorica.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet sa www.blic.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.