Izvor: eKapija | Srijeda, 26.12.2012.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučki Klinički centar u 2013. godini planira uvođenje novih procedura za poboljšanje kvaliteta liječenja malignih bolesti

(Foto: b)

Strateškim planom razvoja hirurških klinika Kliničkog centra Banja Luka za 2013. godinu predviđena je nabavka uređaja za radiofrekventnu ablaciju, koji Republika Srpska još nema.

Iz ove zdravstvene ustanove najavljuju i uvođenje nove procedure u RS, radiofrekventne ablacije koja bi se izvodila u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju, čime bi se kompletiralo onkološko- hirurško liječenje u digestivnoj hirurgiji. Uvođenje ove procedure će znatno povećati kvalitet liječenja malignih bolesti te smanjiti troškove liječenja pacijenata van Republike Srpske.

Tehnika radiofrekventne ablacije podrazumijeva uništavanje tumorskih ćelija radiotalasima i indikovana je kod određenih kategorija bolesnika s malignim bolestima parenhimatoznih organa. O važnosti uvođenja ovog zahvata u Republici Srpskoj svjedoči i činjenica da u prosjeku svaki četvrti pacijent koji dođe na operaciju karcinoma debelog crijeva ima određeni broj metastaza u jetri.

Hirurške resekcije jetre su bile i ostale dominantan metod liječenja metastaza u jetri, ali samo do određene mjere, jer se jetra ne može bezbroj puta operisati. U posljednje vrijeme se u svijetu, a uskoro i kod nas, koristi radiofrekventna ablacija kao jedan od metoda za neutralizaciju metastaza u jetri, pri čemu se ne uništava okolno zdravo tkivo te se tako štedi jetrina rezerva.

- Zahvaljujući ovoj metodi proširiće se broj pacijenata kojima se može produžiti život, a koji su do skorog perioda bili "otpisani". Ova procedura se koristi i u kombinaciji s hirurškom resekcijom jetre da bi se sačuvala što veća zapremina jetre- rečeno je iz Kliničkog centra.

U sklopu strateškog razvoja hirurških klinika u posjetu Kliničkom centru Banja Luka u srijedu (26. decembar 2012.godine) dolazi i eminentni stručnjak iz oblasti hepatobilijarne hirurgije i pionir radiofrekventne ablacije u Srbiji, prof. dr. sc. med. Miroslav Milićević, koji će održati predavanje o primjeni radiofrekventne ablacije kod resekcije jetre, a biće prezentovan i sam uređaj za radiofrekventnu ablaciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.