NavMenu

Banjalučki Klinički centar u 2013. godini planira uvođenje novih procedura za poboljšanje kvaliteta liječenja malignih bolesti

Izvor: eKapija Srijeda, 26.12.2012. 12:05
Komentari
Podeli

Strateškim planom razvoja hirurških klinika Kliničkog centra Banja Luka za 2013. godinu predviđena je nabavka uređaja za radiofrekventnu ablaciju, koji Republika Srpska još nema.

Iz ove zdravstvene ustanove najavljuju i uvođenje nove procedure u RS, radiofrekventne ablacije koja bi se izvodila u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju, čime bi se kompletiralo onkološko- hirurško liječenje u digestivnoj hirurgiji. Uvođenje ove procedure će znatno povećati kvalitet liječenja malignih bolesti te smanjiti troškove liječenja pacijenata van Republike Srpske.

Tehnika radiofrekventne ablacije podrazumijeva uništavanje tumorskih ćelija radiotalasima i indikovana je kod određenih kategorija bolesnika s malignim bolestima parenhimatoznih organa. O važnosti uvođenja ovog zahvata u Republici Srpskoj svjedoči i činjenica da u prosjeku svaki četvrti pacijent koji dođe na operaciju karcinoma debelog crijeva ima određeni broj metastaza u jetri.

Hirurške resekcije jetre su bile i ostale dominantan metod liječenja metastaza u jetri, ali samo do određene mjere, jer se jetra ne može bezbroj puta operisati. U posljednje vrijeme se u svijetu, a uskoro i kod nas, koristi radiofrekventna ablacija kao jedan od metoda za neutralizaciju metastaza u jetri, pri čemu se ne uništava okolno zdravo tkivo te se tako štedi jetrina rezerva.

- Zahvaljujući ovoj metodi proširiće se broj pacijenata kojima se može produžiti život, a koji su do skorog perioda bili "otpisani". Ova procedura se koristi i u kombinaciji s hirurškom resekcijom jetre da bi se sačuvala što veća zapremina jetre- rečeno je iz Kliničkog centra.

U sklopu strateškog razvoja hirurških klinika u posjetu Kliničkom centru Banja Luka u srijedu (26. decembar 2012.godine) dolazi i eminentni stručnjak iz oblasti hepatobilijarne hirurgije i pionir radiofrekventne ablacije u Srbiji, prof. dr. sc. med. Miroslav Milićević, koji će održati predavanje o primjeni radiofrekventne ablacije kod resekcije jetre, a biće prezentovan i sam uređaj za radiofrekventnu ablaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.