NavMenu

Uvoz mesa u BiH osam puta veći od izvoza - Vrijednost uvezenog mesa 143 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.12.2012. 14:41
Komentari
Podeli

Uvoz mesa u BiH je, u prvih 11 mjeseci ove godine, bio gotovo osam puta veći od izvoza, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Vrijednost uvezenog mesa je 143 mil KM, a izvezenog svega 18 mil KM, saopštava Glas Srpske.


- U ovom periodu ukupno je uvezena 38.691 tona mesa, a najviše su se uvozile govedina, junetina, piletina. Iz BiH su izvezene 4.852 tone mesa i uglavnom se radilo o mesu peradi - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.


Prema njegovim riječima, meso se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Holandije, Slovenije i Italije, dok je BiH najviše mesa izvezla u Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.


Količina uvezenog mesa znatno je povećana u odnosu na prošlu godinu, kada je vrijednost uvezenog mesa iznosila 130 mil KM.


Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac istakao je da je ukidanje carina na uvoz doprinijelo uvozu velikih količina mesa.


- Osim toga, zemlje iz kojih se izvozi meso daju subvencije za izvoz, pa je jasno zašto se toliko uvozi. Kada im je subvencionisan izvoz mesa, onda uvoznici ovdje mogu meso da prodaju po nižim cijenama, što uništava domaću proizvodnju. Domaći proizvođači tražili su ove godine da se ponovo uvedu carine na uvoz mesa. Iz tih carina možemo da finansiramo domaću proizvodnju, jer će domaćeg mesa biti sve manje ako se ovako nastavi. Zbog sve većeg uvoza mesa domaći stočari prestaju da uzgajaju stoku, a domaće meso je, sigurno, mnogo kvalitetnije od uvoznog - kazao je Usorac.


Da bi se obavila carinska procedura uvoza mesa u BiH, osim neophodne dokumentacije, uvoznik mora da ima i uvjerenje veterinarske inspekcije i uvjerenje o kvalitetu koje izdaje fitosanitarna inspekcija. Bez ovih dokumenata ne može se obaviti carinska procedura uvoza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.