NavMenu

Arheolog Ben Badhann: Piramide Sunca i Mjeseca pravljene ljudskom rukom

Izvor: eKapija Petak, 25.08.2006. 08:54
Komentari
Podeli

-

Jordanski arheolog Zakaryija Ben Badhann sa arheološkog odjeljenja Mutah Univerziteta u Jordanu (Dept.of Archaeology, Mu`tah University) obišao je sve otvorene sonde na piramidi Sunca (4, 5, 14, 16, 17) i sve aktivne sonde na piramidi Mjeseca, uključujući sami plato. Utisci nakon prvog radnog dana su da su piramide Sunca i Mjeseca nastale djelovanjem ljudskom rukom. U posjeti piramidama je bilo lično obezbjeđenje generala Webera. Glavnokomandujući NATO snaga u BiH je bio najavio svoj dolazak Bosanskoj dolini piramida za 23. avgust 2006. kada je predviđen obilazak piramida Sunca i Mjeseca.

-

Delegacija firme "Prevent" Sarajevo posjetila je 22. avgusta 2006. godine plato piramide Mjeseca. Zajedno sa njima bili su i gosti iz Slovenije koji su nakon obilaska sondi na platou piramide, izjavili da nisu mogli da vjeruju da se tu radi o tako fascinirajućim dokazima o radu ljudskih ruku. Do sada su aktivnosti na piramidama pratili preko oficijelne stranice Fondacije, ali sada, kada su posjetili same lokacije istraživanje, još više vjeruju da je brdo Plješevica ustvari građevina izgrađena u drevnoj prošlosti. Najavili su nove posjete a u međuvremenu će se osloniti na web stranicu.

-

U organizivanom obilasku ekskavacija na Bosanskoj piramidi Mjeseca boravili su pripadnici španskog bataljona iz sastava EUFOR-a, taktička grupa jugo-istok. Oni su obišli nekoliko sondi i saslušali prezentaciju na sondi br. 1.

Od 21. avgusta 2006. godine timu istraživača na bosanskim piramidama priključio se g. Petja Jazbez iz Slovenije, koji završava Fakultet historije filozofije u Mariboru. Zanimljivo je da je g. Jazbez iz Slovenije u Visoko stigao biciklom za šest dana. Na Bosanskoj piramidi Mjeseca planira volontirati narednih sedam dana. Bilježe se organizovane posjete vojnika Španskog bataljona iz sastava SFOR-a, taktička grupa jugoistok SALAMANDER (piramida Mjeseca – sonde 1,11,12,4,15), zatim 45 gostiju iz Crne Gore (Islamske zajednice Crne gore) - Mešihata i Sabora Islamske zajednice, te organizacije Cooperativa Isola iz Torina.

-

Na sondi br.8, u kvadrantu A, uz gornju ivicu sonde na jugo-istoku, uočava se sloj crne boje, vjerovatno paljevina, debljine 2 cm, koji se proteže duž cijelog profila, ka uočenom sloju u samom dnu kvadranta A. Sonda br. 7, proširuje se profil S-SI, gdje se i dalje uočava aglomeracija. Na sondi br. 15 urađeno je 9 mikro sondi. U sondi 15-1 (JI) na dubini od 1,83 m uočene su ploče pješćara velikih dimenzija, kao i u sondi 15-6 (I) gdje je na dubini 1,80 m uočen nivo kamenih ploča nepravilnog oblika, koje se protežu u pravcu SI-JZ. Na sondi br. 18 nastavljeni su radovi u pravcu istok zapad.

-

Više informacija o piramidi Sunca na http://www.piramidasunca.ba/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.