NavMenu

BiH čeka dosta posla u mesnoj industriji

Izvor: Beta Ponedjeljak, 17.12.2012. 14:12
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina (BiH) će pre nego što dobije mogućnost da izvozi meso u Evropsku uniju (EU) morati da reorganizuje mesnu industriju, postigne visok kvalitet proizvoda i postane konkurentan partner u regionu.

Među zadacima za BiH biće i uspostavljanje standarda o dobrobiti životinja, kao i uvođenje halal kvaliteta proizvoda, sa čim BiH kasni, navodi se u izveštaju neprofitne organizacije Populari "Koliko gubi BiH van EU".

U BiH je 2009. godine na snagu stupio zakon koji reguliše ispunjavanje standarda za dobrobit životinja ali je veoma malo urađeno na sprovođenju, preneo je danas portal Euraktiv Srbija ocene iz izveštaja.

Eksperti organizacije Populari, čije je sedište u Sarajevu, dobrobit životinja uzeli su kao primer koji se na različite načine tiče svih uz napomenu da je dobrobit životinja jedna od prepreka koja se lako može savladati kako bi se unapredio ceo sektor.

U EU oblast dobrobiti životinja reguliše 13 a u BiH četiri zakona. Navodi se i da EU ima šest propisa koji se tiču načina držanja životnja a u BiH jedan, dok prevoz životinja u EU regulišu tri a u BiH jedan propis.

Autori izveštaja važnost standarda za dobrobit životinja objasnili su na primeru piletine, jer se to meso danas najviše konzumira u BiH, ističući da nijedno pile bez oznake da je zadovoljilo propise o dobrobiti životinja neće preći granicu BiH od 1. januara 2013.

U trgovini piletinom Hrvatska, koja ulazi u EU 2013. godine, jeste najznačajniji partner BiH, što pokazuje i gotovo savršen trgovinski bilans te dve zemlje. Trgovina pilećim mesom BiH i Hrvatske vredi oko sedam miliona KM (3,5 miliona evra) godišnje.

Ukupno BiH godišnje izveze piletinu za 13,5 miliona KM a uveze za 20,6 miliona KM.

Zbog pravila o pristupu tržištu EU bosanskohercegovački izvozni partneri su samo zemlje koje nisu članice EU. Istovremeno ta zemlja pileće meso uglavnom uvozi iz članica EU a najviše iz Austrije, Belgije, Nemačke, Holandije i Slovenije, kao i iz Turske.

Inače, prosečan stanovnik BiH godišnje troši 21,3 kilograma mesa i BiH je među zemljama čiji građani jedu najmanje mesa u Evropi. Međutim, potrošnja mesa živine, posebno piletine, udvostručena je od septembra 2010. godine, što se pripisuje ceni.

Projekat organizacije Populari, koji je podržala vlada Velike Britanije, pokazao je i da BiH, zemlja sa gotovo dva miliona muslimana, nije uspela da zadovolji ni zahteve svojih građana kada je reč o halal proizvodima, a kamoli izvoz.

Samo 40 bosanskohercegovačkih kompanija ima sertifikat halal od kojih su dve iz peradarske industrije, preneo je Euraktiv Srbija. Istovremeno, prema anketi koju je sprovela Agencija za sertificiranje halal kvaliteta, 75 odsto bosanskohercegovačkih građana brine o onome što jede i smatra da proizvodi treba da imaju sertifikat halal kvaliteta.

Taj manjak proizvođača sa halal sertifikatom "iskoristile" su kompanije iz susedne Hrvatske i svih pet hrvatskih peradarskih kompanija koje imaju halal sertifikat izvoze u BiH. Hrvatska je krenula ka halal kvalitetu punom brzinom u poslednje dve godine i do juna ove godine 2.800 hrvatskih proizvoda je sertifikovano i označeno kao halal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.