Izvor: Tanjug | Srijeda, 12.12.2012.| 21:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako radi poslovno carstvo Miroslava Miškovića?


(Foto: b)

Kompanija "Delta holding" biznismena Miroslava Miškovića, koji je juče (12.12.2012) zadržan u policiji zbog sumnje na malverzacije u privatizaciji putarskih firmi, posluje kroz pet organizacionih celina i zapošljava 7.200 ljudi.

Članice "Delta holdinga" ("Delta Real Estate Grupa", "Delta Agrar Grupa", "Delta Distribucija", "Delta Sport" i "Delta Generali osiguranje") bave se agrarom, proizvodnjom hrane, maloprodajom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama i uslugama osiguranja.

Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine su ostvareni prihod od 39,1 milijardu dinara, što je 6,5% više nego u istom periodu lane, i profit od 2,3 milijarde dinara.

(Foto: b)


U 2011. prihod od prodaje je iznosio 1,42 mlrd EUR (uključujući rezultate "Delta Maxi" grupe do prodaje, jula 2011. belgijskoj grupaciji "Delhaize"). Planirani prihod od prodaje za 2012. je 850 mil EUR.

Među 100 najvećih kompanija u Adrija regionu (koji pored Srbije obuhvata Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH) "Delta holding" je 2009. bio peta najveća kompanija, na rang listi edicije "Biznis i finansije".

Kompanija posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije i EU, Rusije i Švajcarske, a prva je firma iz Srbije, koja je značajno investirala na tržištu EU.

Belville


"Delta Agrar" poseduje distributivni centar za voće i povrće u Rusiji. U Crnoj Gori, u Podgorici izgrađen je šoping-mol "Delta city".

Firma "Delta sport" je ekskluzivni distributer u regionu kompanije "Nike", a ima franšizne ugovore sa "Costa coffe" za otvaranje kafića u zemljama bivše SFRJ i Albaniji.

Mišković je osnovao kompaniju "Delta" 4. februara 1991. godine, sa petoro zaposlenih, od kojih su četvoro pripravnici.

"Delta" je u to vreme trgovala voćem i povrćem i proizvodima drvne industrije, a realizovala je i prve ugovore sa kompanijama "Nike" i "Zeneca". U toku 1991. Mišković je osnovao i prvu privatnu banku - Delta banku.

U periodu od 1994. do 1999. Miškovićeva firma počinje da zastupa italijanski "Fiat", švajcarski "Nestle", kompaniju "Beiersdorf" i neke druge strane firme. Zbog sankcija Srbiji, svoje poslovanje sisri u Rusiji i Ukrajini. Tada je osnivano i "Delta osiguranje".

Od 2000. godine "Delta odlučuje da izađe iz posla sa celulozom, a kapital dobijen prodajom Bajkalskog celuloznog kombinata usmerava u investicije u Srbiji. Otvorena je je i prva "Maxi" prodavnica, a snažno se razvija i posao sa nekretninama. Tada "Delta" kompanija već ima 18.000 zaposlenih.

Kompanija se 2003. useljava u sopstvenu poslovnu zgradu u Novom Beogradu. Kada je Delta banka prodata italijanskoj bankarskoj grupaciji Inteza kapital ulaže u privatizaciju domaćih preduzeća, izgradnju nekretnina, širenje maloprodajnog lanca, otvaranje tržnih centara…

"Delta Real Estate" podiže prvi šoping mol u Beogradu - "Delta city", a ubrzo i u Podgorici, dok u Beogradu, zajedno sa partnerom Hypo Alpe Adria, za potrebe Univerzijade 2009. gradi naselje "Belville".

Delta Planet

"Delta Maxi" širi maloprodajnu mrežu i uvodi nove prodajne formate, a "Delta osiguranje" osniva prvi privatni penzioni fond. Tu ulazi u strateško partnerstvo sa Ðenerali grupom, jednom od najvećih osiguravajućih kuća u svetu. "Delta" postaje i zastupnik španske "Zare", kao i svih brendova "Inditex"-a u Evropi.

Preduzeće "Delta maxi", kupovinom maloprodajnog lanca "Tropik" izlazi i na tržište BiH, otvara prve radnje u Crnoj Gori, dok akvizicijom maloprodajnog lanca "Picadily" 2007. godine, širi svoje poslovanje i na tržište EU. U 2008. godini, "Delta" zapošlava 24.200 ljudi.

Posle prodaje trgovinskog lanca "Maxi" belgijskoj kompaniji "Delhaize" smatra se da je vrednost imovine u "Delta" kompaniji bila prepolovljena, a bliski saradnici Miškovića su najavili da će se njihova firma u narednom periodu sve više okretati ka poslovima u agrobiznisu u zemlji i inostranstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.