NavMenu

U prvom polugodištu 2006. god. u Evropi prodato 8,3 miliona novih vozila

Izvor: Utorak, 22.08.2006. 15:35
Komentari
Podeli

Prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila - ACEA (Association des Constructeurs Européens d`Automobiles), sa sjedištem u Briselu, u Evropi je za prvih šest mjeseci 2006. godine prodato 8.323.033 vozila. Najviše je vozila prodato u Njemačkoj - 1.735.894, zatim Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj (više od milion vozila), te Španiji, sa prodajom od 799.914 komada.

Interesantno je da promet u ovih pet država predstavlja skoro tri četvrtine ukupnog broja prodatih automobila na starom kontinentu. Od bivših socijalističkih zemalja najbolje rezultati ostvareni su u Poljskoj, koja se sa 119.798 prodatih vozila, između ostalih, nalazi ispred Portugala, Finske, Danske i Norveške. Od novih članica Evropske unije dobra prodaja je ostvarena u Mađarskoj sa 99.058 i Češkoj sa 62.509 prodatih vozila.

Među proizvođačima u Evropi najbolje prodajne rezultate ostvarila je grupacija Volkswagen prodavši u prvih šest meseci 2006. godine 1.621.438 automobila. Više od milion vozila, odnosno, tačno 1.108.533 prodala je još samo PSA grupacija koja se nalazi na drugom mjestu. Interesantno je naglasiti da prva četiri proizvođača, u koje još spadaju grupacije Ford i GM, ostvaruju skoro 54% prodaje vozila na starom kontinentu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.