Izvor: Večernji list | Četvrtak, 06.12.2012.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog velikih dugovanja korisnika koncesija ZHŽ sprema novi zakon

(Foto: b)

Jedan od načina punjenja proračuna županija u FBiH su i sredstva od dodjele koncesija. Samo na području Zapadnohercegovačke županije ima potpisanih 19 ugovora o koncesiji, a od toga 12 ugovora o koncesiji za mineralne sirovine, pet za vode i dva za poljoprivredno zemljište. Također, u postupku dodjele je i osam koncesija.

Tako Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke županije provodi postupke za dodjelu koncesije za vjetroelektranu Poklečani u općini Posušje, vjetroelektranu Relaks u općini Posušje, istraživanje i eksploataciju tehničko-građevnog kamena "Bosiljna", istraživanje i eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na lokacijama u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Posušju.

Kako je kazao ministar gospodarstva Zapadnohercegovačke županije Ivica Ćorić, zaključivanjem i realizacijom navedenih ugovora o koncesiji za vjetroelektrane aktivirat će se lokalni gospodarski subjekti na poslovima izgradnje vjetroelektrana odnosno zapošljavanja lokalnog stanovništva što će pridonijeti povećanju gospodarske aktivnosti Zapadnohercegovačke županije i općine Posušje, kao i sama koncesijska naknada koja će se dijeliti u omjeru 50 posto općini i 50 posto županiji koja bi iznosila 1,5 milijuna KM godišnje.

Međutim, veliki problem su velika dugovanja koja imaju korisnici koncesija prema županijama.

Kako je kazao ministar Ćorić, situacija nije puno drugačija ni u ovoj županiji, dodavši kako su razlozi za neplaćanje naknada djelomično rezultat stanja na tržištu, a većinom su vezani uz izbjegavanje ugovorom preuzetih obveza.

"Plaćanje koncesijske naknade nije zadovoljavajuće, a posebno kod plaćanja naknada po ugovorima o koncesiji za korištenje vode gdje su evidentirana potraživanja u iznosu od 178.661 KM. Potraživanja koncesijskih naknada po ugovorima za eksploataciju mineralnih sirovina iznose 215.683 KM", kazao je ministar Ćorić. 


Također, je nadodao kako su pripremljene opomene za neplaćanje koncesijskih naknada i pokretanje postupka prisilne naplate sudskim putem za sve koncesionare koji ne izmire svoja dugovanja koncesijskih naknada te prijevremeni raskid ugovora o koncesiji sukladno Zakonu o koncesijama ZHŽ-a.

Zbog ovakve situacije, ali i činjenice, prema riječima ministra Ćorića, da je dosadašnji zakon neefikasan u primjeni zakona jer nije predvidio adekvatna pravna sredstva za nepoštovanje obveza koncesionara te nije definirao raspodjelu sredstava između Općine i županije, kao ni donošenje provedenih propisa koji bi omogućili lakšu primjenu samog zakona, u planu je donošenje novog zakona o koncesijama.

"Novim zakonom je predviđen učinkovitiji postupak nadzora nad naplatom naknade za koncesije i nadzor nad izvršavanjem svih drugih obveza propisanih ugovorom o koncesiji, uveden je Registar koncesija kao jedinstvena elektronska evidencija koncesija danih na području ZHŽ-a koju vodi Ministarstvo gospodarstva – Sektor za koncesije, određena je raspodjela koncesijske naknade između općine i županije u omjeru 50-50 posto", kazao je ministar Ćorić dodavši kako je cilj stvoriti učinkovit zakonodavni okvir u području koncesija i postizanje pozitivnih učinaka u gospodarstvu ZHŽ-a.

Što se tiče dugovanja, ministar Ćorić je kazao kako su novim zakonom o koncesijama definirali nadzor nad provedbom ovog zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja mjerodavno ministarstvo.

U to spada obveza nadziranja mjerodavnog ministarstva nad radom koncesionara te redovito praćenje izvršavanja njegovih obveza, te poduzimanje svih mjera nadzora i prisilne naplate, mogućnost da nadzor može stupiti u objekt ili imovinu koncesionara, zahtijevati dostavljanje bilo kojeg podatka ili dokumenta koji je neophodan zbog primjene ovog zakona te po potrebi koncesoru predložiti poduzimanje odgovarajućih mjera, mogućnost da inspekcijski nadzor nad provedbom ovog zakona vrše nadležni županijski inspektori u skladu s odredbama ovog zakona i posebnih zakona kojima je regulirana pojedina oblast.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE