NavMenu

Od prebacivanja proizvodnje u BiH izravne koristi će imati samo zemlje okruženja!

Izvor: Dnevni list Srijeda, 05.12.2012. 11:55
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina imat će značajnije negativne posljedice nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju te dio svoje proizvodnje preseli u našu zemlju, kategorički je poručio Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine. Slična je situacija i sa svim ostalim zemljama okruženja koje žele prebaciti dio proizvodnje u BiH.

Naime, prema njemu, u toj situaciji doći će do gašenja bh. proizvodnje i neizbježnog otpuštanja većeg broja radnika.

"Uz to, veliki novci odlit će se u zemlje regije, a neće ostati u BiH. Također, upitno je koliko će radnika zaposliti i kakve će im plaće ponuditi", rekao je Bahilj.

Protumjere

On jasno kaže kako BiH niti može niti želi spriječiti širenje europskih integracija, ulazak pojedinih zemalja u EU, te kako je logično da sve zemlje tome teže. Međutim, velikom nebulozom je nazvao sve one najave kako će ulazak naših susjeda u EU BiH donijeti mnogo više koristi od štete. S obzirom na sadašnju situaciju, naši proizvođači, primjerice, u Hrvatsku više neće moći izvoziti gotovo ništa dok će se u BiH plasirati i više proizvoda nego to je bio slučaj do sada.

Kao rješenje ovakvog stanja, Bahilj predlaže jednostavno uvođenje protumjera – što zemlje okruženja traže od nas i mi trebamo od njih.

"Trenutačno imamo situaciju da, primjerice, naše mlijeko prilikom izvoza u zemlje regije prolazi bezbroj kontrola, dok mlijeko iz tih zemalja kada ulazi u BiH nema gotovo nikakvih kontrola. Na taj način "a priori" priznajemo da je naše mlijeko lošije, a to je jednostavno nedopustivo", smatra Bahilj. On kaže kako ne priznaje kako su proizvodi iz BiH najlošiji u regiji te kako se napokon moramo okrenuti sebi, a ne da godinama radimo u koristi drugih, a na vlastitu štetu.

Pad gospodarstva

Sve to dovelo nas je u situaciju da nam domaća poljoprivredna proizvodnja propada zbog niskih cijena i neodgovarajuće potpore bh. vlasti. Uz to, Bahilj navodi kako gotovo svi trgovački lanci u BiH našim proizvođačima plaćaju kompenzacijom, da im vraćaju ono što ne prodaju, dugi su rokovi otplate itd.

"U takvim uvjetima nemoguće je opstati na tržištu. Zbog toga se dolazi u situaciju da pored tolikih planina i rijeka mi na godišnjoj razini uvozimo stotine milijuna maraka vrijednu vodu. Ovakve apsurde ne možete vidjeti nigdje osim u BiH", ustvrdio je Bahilj.

Kada zbrojimo sve navedeno, jasno je zbog čega nam gospodarstvo konstantno propada, nezaposlenost raste, mladi školovani ljudi odlaze, nema investicija… Dovoljno je kazati kako je, primjerice, FBiH u prvih pola godine imala tek 77,82 milijuna maraka inozemnih izravnih investicija, što je značajan pad u odnosu na 2011. godinu.

Tržimo da se premijer Nikšić vrati u zakonske okvire

Milorad Bahilj tvrdi kako trenutačna situacija unutar Vlade FBiH nije niti izbliza onakva kakvom se predstavlja u medijima. Isto tako, kaže kako nije istina da SDA, HSP i "Boljitak" bojkotiraju rad Vlade.

"Mi smo samo tražili da se nezakonita odluka o produljenju mandata direktoru Razvojne banke FBiH Ramizu Džaferoviću i razrješenju Nadzornog odbora povuče jer iz svih dokumenata, zakona, pravilnika i poslovnika ove institucije premijer Nermin Nikšić nema mandat i pravo donijeti ovakvu odluku", pojašnjava Bahilj.

Kako nadalje navodi, niti Skupština nema pravo za donošenje takve odluke, nego samo NO može produljiti mandat. Zbog toga su tri navedene stranke samo tražile da Nikšić povuče takvu odluku i da se donese nova. Prema tome, traže od Nikišća da se vrati u zakonske okvire.

"Ako premijer bez nas može donositi odluke, onda mu mi ne trebamo i mi samo taj stav branimo. Nitko nije rekao kako on ne radi, kako je nepošten, ali ako može ispred bilo kojeg ministarstva sam donijeti bilo kakvu odluku, onda mu taj ministar ne treba", istaknuo je Bahilj.

Također, kaže kako je nakon donošenja sporne odluke ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić rekao kako je odluka valjana, što, prema njemu, nije istina. Nadalje, na Bahiljevo pitanje na Skupštini Razvojne banke FBiH po kojem članu zakona je Nikšićeva odluka valjana, tajnik te institucije nije znao odgovoriti, ali je kazao kako je ona za njega valjana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.