Izvor: Dnevni list | Srijeda, 05.12.2012.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog Ploča ili nespremnosti BiH neumski koridor pada u vodu?!

Problematika izgradnje neumskog koridora, prolaza do Ploča, kao i Pelješkog mosta ponovno je u središtu pozornosti, ali ovaj put i službenog Bruxellesa.

Da je to tako, svjedoče i razgovori koje je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić imala nedavno s povjerenikom EU-a proširenje Štefanom Füleom, a tijekom kojih se razgovaralo o hitnim mjerama koje RH mora ispuniti do 1. srpnja iduće godine. Naravno, kao nezaobilazno pitanje postavilo se i ono koje se tiče odnosa s BiH u području Neuma, pri čemu je Pusić pomalo iznenadila novinare tvrdnjom kako od famoznog koridora kroz Neum možda na kraju neće biti ništa. Pritom je pružila objašnjenje koje i ne zvuči uvjerljivo, ali koje otkriva kako se Hrvatska u ovom trenutku nalazi u prilično teškoj situaciji, jer za dobivanje Neuma, vlasti naše zemlje traže slobodan prolaz do Ploča.

Pusić je tako navela kako "de facto ne vidi kako bi koridor mogao funkcionirati zbog brojnih fitosanitarnih zahtjeva koji stižu od Europske komisije i koje bi BiH teško mogla ispuniti". No, Pusić je propustila kazati kako se u dosadašnjim razgovorima oko koridora kao najčešće rješenje spominjao zatvoreni koridor nad kojim bi Hrvatska dobila koncesiju. Cesta je trebala biti u potpunosti zatvorena bez mogućnosti odvajanja, te ograđena žicom uz senzore i videonadzor. Time bi hrvatska, ali i policija naše zemlje, mogli učinkovito vršiti nadzor nad ovim koridorom.

Sporazum iz 1998.

Samim tim padaju u vodu priče o fitosanitarnim zahtjevima koje se izravno vežu na tematiku klasičnih graničnih prijelaza, a ne zatvorenog koridora, pa se postavlja pitanje otkud odjednom stav kako od koridora nema ništa? Odgovor leži u zahtjevima BiH za prolazom do Ploča koje Hrvatska očito, i unatoč volji, ne može sama riješiti. Naime, kada je riječ o prijevozu robe od luke do teritorija BiH kroz hrvatski teritorij, tu Hrvatska, kao članica EU-a, mora odlučivati zajedno s europskim institucijama. Pusić je već ranije jasno navela kako će oko nekih roba, poput rasutog tereta, vjerojatno biti lako postići dogovor, ali bit će jako teško, ako ne i nemoguće, postići dogovor o prijevozu životinja ili hrane.

"U cijeloj toj priči bitno je dogovoriti i način izvoza i uvoza bosanskohercegovačke robe kroz luku Ploče, jer je to i naš interes i tu smo na istoj strani", kazala je Pusić.

S druge strane, BiH ne odustaje; ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić upozorio je kako BiH traži neometano korištenje te luke pa je pozvao Hrvatsku na ratifikaciju sporazuma o Luci Ploče s BiH iz 1998. godine.

Novac za most

I dok se vode prepucavanja oko toga može li se koridor kroz Neuma zamijeniti Pločama, Hrvatska je, kako bi dugoročno riješila problem povezanosti zemlje više aktivnosti usmjerila k Pelješkom mostu. Da stvar bude zanimljivija, i Europa malo pomalo uviđa kako je to poželjno rješenje.

Stoga ne treba čuditi što je Pusić nakon razgovora s Füleom potvrdila kako je Europska komisija zaključila da je to tip projekta koji može financirati, ali to sada ovisi o studiji izvedivosti hoće li se zaista i ispuniti. Samu studiju sufinancira nitko drugi do Europska komisija, a projekt vrijedan 200 tisuća eura trebao bi biti gotovo do kraja ove godine. Ukoliko sve bude teklo prema planu, Hrvatska bi već 2014. mogla povući prva europska sredstva za most. U međuvremenu, pitanje povezanosti juga Hrvatske osim koridorom moglo bi se riješiti i trajektima.

Nema kapaciteta

Rješenje slučaja "Ploče", s njim povezanog neumskog koridora morat će ići na veću instancu, jer je jasno kako Sarajevo i Zagreb neće imati kapaciteta, ali ni mogućnosti za samostalno postizanje nekog dogovora. Trilateralni sastanak u Bruxellesu održan u rujnu, a na kojem je bio i ministar vanjskih poslova naše zemlje Zlatko Lagumdžija samo je donekle iznjedrio spremnost za dogovor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.