NavMenu

Privredna komora Grada Mostara: Uspostaviti fond za MSP na razini FBiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.12.2012. 14:16
Komentari
Podeli

U petak, 30.11.2012. u zgradi Gradske vijećnice Grada Mostara održan je redovni mjesečni sastanak članova Gospodarske/Privredne komore Grada Mostara, na kojoj je gost-prezentator bio tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, mr.sc. Jozo Bejić.

Članove Komore Bejić je pritom upoznao s ulogom FMRPO u razvoju poduzetništva u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na Hercegovačko-neretvansku županiju/kanton.

Bejić je istaknuo značaj i ulogu malih i srednjih poduzeća, kao nositelja i oslonca razvoja svake zdrave ekonomije.

"MSP predstavljaju generator promjena u ekonomiji jednog lokaliteta, jer su najpogodniji oblik organiziranja gospodarskog života iz razloga što: pružaju mogućnost veće i diverzificirane proizvodnje i usluga, povećavaju mobilnost tržišta radne snage, povećavaju zaposlenost i izvoz, utječu na smanjenje platnog deficita i ravnomjerniji regionalni razvoj, jačaju materijalnu osnovu za obrazovanje, zdravstvenu i druge društvene djelatnosti, itd.".

Tajnik FMRPO je pojasnio kako neke oblasti koje ovo ministarstvo može financijski pomoći, primjerice inovativni projekti, u našoj županiji/kantonu praktično ostaju neiskorišteni, što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog neorganiziranosti potencijalnih inovatora.

Rekao je kako je nužno čim prije uspostaviti učinkovitu razvojnu agenciju i fond za MSP na razini Federacije BiH, kako bi ovo resorno ministarstvo taj dio posla prenijelo na specijaliste koji bi se onda kontinuirano i intenzivno bavili podrškom malom i srednjem poduzetništvu.

"Nužno je i poboljšati sustave financiranja MSP u FBiH; Aktivnije uključivanja svih institucija koje trebaju dati financijsku potporu MSP FBiH; Ostvariti bolju suradnju državnih institucija za MSP i sveučilišta koja se bave tom problematikom; Stvoriti bolju povezanosti svih politika za MSP na relaciji : država, entiteti, županije/kantoni i općine; Stvaranja ambijenta za dolazak stranih investicija ali i razmišljati o razvoju MSP vlastitim snagama i također - harmonizacija svih strategija razvoja MSP u skladu s regionalnim i gospodarskim uvjetima oko kojih će se okupiti sve nacionalne snage", zaključio je Bejić.

Ovo je inače bio zadnji radni sastanak članica Gospodarske/Privredne Komore Grada Mostara u 2012. godini, kazao je glavni tajnik Komore Mostar, Miljenko Buhač, najavivši pritom još i svečanu skupštinu ove udruge/udruženja za konac prosinca/decembra, kada će se najaktivnijim i najzaslužnijim članovima, suradnicima, prijateljima i promotorima Komore uručiti plakete i priznanja.

Buhač je kazao kako je ova udruga/udruženje između dva sastanka postala bogatija za tri nove, redovne članice: Dotea d.o.o., Škutor d.o.o. i MIK Company, dok je prijem tvrtke ALBA BH d.o.o. upravo u proceduri.

Na ovaj način se nastavlja trend pristupanja novih članica Komori Grada Mostara, čime se ova asocijacija sasvim približila planiranom broju od 50 članica na kraju 2012.

Na sastanku je naglašeno kako je Komora grada Mostara posredstvom svojih komisija/povjerenstava inicirala izmjene nekih odluka Gradskog vijeća koje se odnose na komunalne takse/pristojbe i naknade, izmjene propisa i odluka koje se odnose na oblasti prostornog uređenja, graditeljstva i urbanizma, s ciljem aktivnijeg uključivanja Komore u rješavanje nagomilanih problema, ali se druga strana, tj. gradske vlasti, zasad nisu očitovale tim povodom, rečeno je na radnom sastanku članova Komore Grada Mostara.

Također, u vezi s nagomilanim problemima i visokom cijenom zbrinjavanja ambalažnog i komunalnog otpada, uime svoga članstva Komora je uputila službenu inicijativu Federalnoj privrednoj komori, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu za zaštitu okoliša.

Ova inicijativa mostarske Komore odnosi se na zbrinjavanje ambalažnog otpada, tj. na slobodan izbor operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom,a s druge strane gradskim vlastima je paralelno predloženo da se čim prije razmotri cijena zbrinjavanja komunalnog otpada po jednoj toni, jer u načinu formiranja cijene ima dosta nelogičnosti i proizvoljnosti.

Komora se inače u proteklih mjesec dana predstavila na jednom skupu gospodarstvenika u Švedskoj, Sajmu privrede u Brčkom, a više puta bila je zastupljena u medijima, bilo da se radilo o opširnijim intervjuima ili tematskim izjavama predsjednika Komore, Dalibora Miloša, rečeno je na radnom sastanku u petak.

Na sastanku je zaključeno kako ova asocijacija gospodarstvenika postaje nezaobilazno "zborno mjesto" kada su u pitanju ekonomske teme, primjerice podizanje poslovnih zona, unapređenje turizma, potpora Zračnoj luci, lobiranje za skori početak izgradnje dijela autoceste na području Mostara, a sve više se angažira i na pokretanju važnih pitanja od općeg značaja u gradu, kao što su komunalni i urbanistički problemi, socijalna pitanja poput rada javne i pučke kuhinje, te pokušava utjecati na kreiranje jedne pozitivne klime u širem okruženju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.