NavMenu

HES Gornja Drina ne smeta Crnoj Gori

Izvor: Nezavisne novine Subota, 01.12.2012. 09:47
Komentari
Podeli

Planirana izgradnja i akumulacije hidroelektrana Buk Bijela i Foča na gornjem slivu Drine, koju će zajednički realizovati "Elektroprivreda RS" i njemačka kompanija "RWE Innogy", neće imati negativnih efekata po životnu sredinu u Crnoj Gori.

Istakla je to u petak Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon što je zvaničnike Vlade Crne Gore u Banjaluci upoznala s nalazima dosadašnjih studija uticaja na životnu sredinu za navedene dvije hidroelektrane.

"Akumulacija i izgradnja hidroelektrana će isključivo biti na teritoriji RS i ona će imati daleko veći uticaj na RS nego na Crnu Goru. Ovo ministarstvo, međutim, nikada neće dozvoliti da se gradi nešto što će imati negativan uticaj po život i zdravlje ljudi bilo na teritoriji RS ili sa druge strane Drine, na teritorijama Crne Gore i Srbije", naglasila je Golićeva.

Ivana Vojinović, pomoćnik ministra za održivi razvoj i turizam Crne Gore, izrazila je zahvalnost Vladi RS i resornom ministru na iskazanoj spremnosti da im se prezentuju sve relevantne informacije o mogućem prekograničnom uticaju izgradnje HE Buk Bijela i Foča, na životnu sredinu.

Dvije vlade će, kako je kazala, uspostaviti svakodnevnu komunikaciju kako bi se na što jednostavniji način otklonile sve eventualne nedoumice koje se mogu javiti tokom realizacije hidroenergetske investicije na gornjem toku Drine. Naglasila je da će cjelokupna javnost u Crnoj Gori i RS biti redovno informisana o svim daljim koracima u projektu, posebno sa ekološkog aspekta i unapređenja kvaliteta života građana.

"Mi ni prije dva mjeseca, kada je javnost uključena u ovo, ni u jednom momentu nismo rekli da se protivimo izgradnji novih energetskih izvora, već da je neophodno da nam sve bitne informacije učine dostupnim, što je urađeno danas, kako bismo mogli donijeti svoj konačan sud. Konačna studija još nije završena, a kada ugleda svjetlost dana, obje strane će moći da daju svoje mišljenje i saglasnost", istakla je Vojinovićeva.

Zvanična Podgorica, prema riječima Vojinovićeve, u potpunosti shvata neophodnost izgradnje energetskih objekata u našem regionu, jer su oni, kako je ocijenila, od krucijalnog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja i privlačenje stranih investicija.

Narodna skupština RS je početkom novembra dala saglasnost na odluku Vlade o izboru kompanije "RWE Innogy" za strateškog partnera u projektu izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina, koji obuhvata HE Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska instalisane snage oko 238 megavata, procijenjene investicione vrijednosti od 450 miliona evra.

Ugovorom je definisan odnos vlasništva od 60 odsto za njemačku kompaniju i 40 odsto za "Elektroprivredu RS" u zajedničkoj firmi.

Izgradnja prve hidroelektrane u nizu - Buk Bijela, planirana je za početak septembra 2014. godine.

Tom projektu usprotivile su se ekološke organizacije u Crnoj Gori smatrajući da će izgradnja objekata i akumulacija imati štetan uticaj na životnu sredinu na tu susjednu državu, nakon čega je Vlada u Podgorici zatražila od RS da im, u skladu s konvencijom ESPOO, dostavi sve informacije o procjeni ekološkog uticaja.

Srebrenka Golić je kazala da za preostale dvije hidroelektrane - Sutjeska i Paunci, još nisu urađene studije uticaja na životnu sredinu, ali da će vlasti Crne Gore biti uključene čim do toga dođe.

U delegaciji Crne Gore u Banjaluci bili su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.