Izvor: Dnevni list | Petak, 30.11.2012.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milijunski projekt u Mostaru koči bezvlašće

(Foto: b)

U tijeku su radovi na proširenju postojećeg odlagališta otpada Uborak u Mostaru.
S obzirom da je kapacitet odlagališta Uborak gotovo potpuno iskorišten, planirano je proširenje odlagališta otpada na ukupno 11 hektara.

Aktivnosti obuhvaćene projektom uključuju izgradnju novog sanitarnog odlagališta koje će zadovoljavati potrebe šire regije, preko čega bi se osigurao kapacitet za najmanje 30 idućih godina, te izgradnju postrojenja za reciklažu sukladno zahtjevima EU-a. Razlikovat će se u tome što će imati jedan suvremeni pogon za reciklažu i gdje će se vrlo mali dio otpada odlagati u sanitarno odlagalište, nepropusno odlagalište koje neće zagađivati ništa. A, sekundarni dio sirovina će se iskoristiti, reciklirati i time će se osigurati dugotrajno djelovanje tog odlagališta.

Kamen spoticanja

Prema riječima Abdurahmana Bećirevića, direktora JP Uborak Mostar, jedan dio milijunskog projekta je već urađen, završena je upravna zgrada koja je već useljiva, a početkom svibnja se može očekivati otvaranje novog suvremenog odlagališta otpada.

"Sredstva su osigurana iz dvije kreditne linije. Prva kreditna linija iznosi 1,400.000 maraka što podrazumijeva prvi dio projekta, a drugi dio projekta iznosi 5 milijuna maraka i sada radimo na tom ugovoru", kazao je Bećirević.

Međutim, da bismo stavili odlagalište u funkciju, potrebno je nabaviti opremu za tretman otpada, u što spada teška mehanizacija, bager, utovarivač, kamion.

"Naime, 800.000 eura je potrebno sredstava za nabavu opreme. Da bismo to realizirali, uzeli bismo kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj s tim da Grad Mostar mora dati suglasnost za ta sredstva. Gradsko vijeće je to koje treba donijeti tu suglasnost, a s obzirom da je ono trenutačno izvan snage, to nam je jedini kamen spoticanja sada", kazao je Bećirević, naglasivši, kako ukoliko se dobije suglasnost, prevladaju prepreke, potpisat će se s Federalnim ministarstvom financija ugovor o prinosu tih kreditnih sredstava.

U međuvremenu implementiraju se grant sredstva iz IPA fonda u iznosu od 2, 345.000 eura, što podrazumijeva građevinski dio (hala), i opremu za reciklažu.

"Trenutačno je u fazi izgradnja hale, koja će biti završena prije zadanog roka. Zatim se kreće u instaliranje opreme", kazao je Bećirević.

Projekt pokrenut 2009.


Podsjetimo, projektni sporazum s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju novog sanitarnog odlagališta i postrojenja za reciklažu na području Mostara je potpisan u svibnju ove godine, a još 2009. godine je projekt pokrenut. Sve nabave idu po procedurama Svjetske banke, a projektom upravlja Federalno ministarstvo financija, a Grad Mostar implementira.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE