NavMenu

Slovačka spremna za jačanje privredne saradnje s BiH

Izvor: Fena Srijeda, 28.11.2012. 10:58
Komentari
Podeli

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič danas je s delegacijom slovačkih privrednika i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem posjetio Privrednu komoru Republike Srpske u Banjoj Luci.

Gašparovič je podsjetio da je jučer imao razgovore sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu te da je izražena zainteresovanost za jačanje međusobnih ekonomskih odnosa BiH i Slovačke i očekuje razvijanje kako privredne, tako i naučne i drugih vidova saradnje.

Predsjednik Slovačke je u obraćanju privrednicima RS-a i Slovačke dodao da očekuje i da će današnji poslovni forum doprinijeti jačanju privredne saradnje i novim investicijama.

Naglasio je da je veoma bitna i regionalna saradnja između malih i srednjih privrednika te dobar privredni ambijent. Stoga je izrazio očekivanje da će naredna godina početi preduzetničkim aktivnostima između BiH i Slovačke.

"U Slovačkoj se poboljšava kvalitet poslovnog okruženja", kazao je Gašparovič i dodao da mnoga privredna preduzeća Slovačke su spremna za investicije posebno u oblasti energetike i hiroenergetike.

Slovački predsjednik je kazao i da je međusobna saradnja rješenje za izlazak iz krize s kojom se susrećemo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da su se Slovačka i njen predsjednik Gašparovič više puta do dasad pokazali kao prijatelji svih u BiH te dali podršku našoj zemlji na putu ka EU.

Kada je u pitanju privredna saradnja, Radmanović je rekao da je ona bila i korisna i korektna, ali se mora reći i da je nedovoljna, što potvrđuje činjenica jer je samo jedan posto ukupne robne razmjene BiH ostvareno sa Slovačkom.

"Investicije iz Slovačke bile su također uspješne, ali nedovoljne, svega 0,2 posto, u odnosu na ukupne investicije BiH", precizirao je Radmanović i dodao da je sporazum o razvojnoj saradnji "zastao" u BiH, ali najavljuje da će to pitanje biti ubrzano.

Uvjeren je ipak da će današnji susreti privrednika dati i konkretne rezultate.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je izrazio zadovoljstvo da će današnji razgovori privrednika unaprijediti privrednu saradnju RS-a i Slovačke, posebno što tokom devet mjeseci ove godine robna razmjena iznosi 80 miliona KM i očekuje da će to biti poboljšano.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Slovačke Republike, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjednika Privredne komore RS-a Borka Đurića, i šefa delegacije Republike Slovačke, Igora Junasa, predviđeni su bilateralni susreti privrednika Republike Srpske i Slovačke.

Gašparovič će danas u Banjoj Luci razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Drugog dana boravka u BiH, predsjednik Republike Slovačke u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS-a u Banjoj Luci će svečano otvoriti izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića pod nazivom "Srce u rukama".

Izložba je poklon Ambasade Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini, povodom Gašparevičeve zvanične posjete BiH.

Foto: Agencija Anadoliija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.