NavMenu

Osnovano Udruženje članova odbora privrednih društava u BiH

Izvor: Fena Utorak, 27.11.2012. 15:40
Komentari
Podeli

Novoosnovano Udruženje članova odbora privrednih društava u Bosni i Hercegovini predstavljeno je danas u Sarajevu na prigodnom skupu organiziranom u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke (WB) i Švicarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO).

Udruženje je osnovano radi jačanja kvaliteta upravljanja u privrednim društvima u BiH, a njegovi osnivači vjeruju da domaće kompanije mogu puno kvalitetnije i bolje poslovati te da je za to potrebno više znanja kod ključnih ljudi.

Osnivanje Udruženja članova odbora privrednih društava u BiH u funkciji je jačanja društvene odgovornosti privrednih društava, a posebno pojedinačne odgovornosti članova odbora u privrednim društvima.

O temeljnim ciljevima novoosnovanog Udruženja i prioritetima u oblasti unapređenja kulture i prakse korporativnog upravljanja govorili su njegov predsjednik i potpredsjednik Alen Lukajić i Ešo Gačanin (moderator skupa), kao i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Aziz Šunje i generalni direktor "Jahorina - osiguranja" dr. Miroslav Miškić, naglašavajući značaj jačanja upravljačkih kapaciteta za unapređenje ukupnog poslovnog okruženja i privredni razvoj uopće.

Istaknuli su da izbor kompetentnih ljudi/kadrova u upravne odbore kompanija i jasno definiranje njihove uloge, odgovornosti i nadležnosti, predstavljaju preduvjete za poboljšanje poslovnih perfomansi te postizanje višeg stepena konkurentnosti i profitabilnosti na tržištu.

Odgovarajuća upravna struktura, ujedno predstavlja strateški cilj koji inkorporira odnose između menadžera, članova nadzornih i upravnih odbora, odnosno najodgovornijih ljudi za uspjeh svake kompanije, te vlasnika/akcionara/dioničara i ostalih zainteresiranih strana, rečeno je.

Osnivanje Udruženja članova odbora privrednih društava u BiH pozdravio je IFC-ov menadžer za održive poslovne prakse u Evropi i centralnoj Aziji Patrick Luternauer, potcrtavajući da se kvalitet upravljačkih struktura izravno reflektira na ukupne privredne prilike, uz ocjenu da kompetentni i educirani članovi odbora pozitivno utječu na efikasnost i transparentnost poslovanja, a što je krucijalno za privlačenje stranih investicija.

Podsjetio je da se IFC angažirao na promoviranju i praksi korporativnog upravljanja u BiH, naglašavajući riješenost Međunarodne finansijske korporacije da i nadalje unapređuje saradnju s bh. partnerima.

Kako je rečeno, temeljni ciljevi Udruženja članova odbora privrednih društava u BiH su trajno stručno usavršavanje i razvijanje profesionalnih sposobnosti članova te uspostava standarda i obaveznih kriterija za članove odbora privrednih društava.

Jedan od prioriteta jeste i opredjeljenje da se u statusnom pogledu upravljanje članstva u poslovnim odborima tretira kao zasebna interdisciplinarna profesija, odnosno da se upravljačke i poslovne funkcije u privredi obavljaju u okvirima menadžerske i zakonske odgovornosti, a prema jedinstvenom kodeksu dobrih poslovnih običaja i profesionalne etike.

Među ostalim, konstatirano je da će se Udruženje angažirati na ustanovljenju i razvijanju jedinstvenih strukovnih standarda u pogledu statusa, materijalnih prava i profesionalne odgovornosti članova odbora ta na razvoju dobre prakse korporativnog upravljanja u BiH.

Najavljeno je da će Udruženje članova odbora privrednih društava u BiH u narednom periodu podnijeti zahtjev za pridruženo članstvo u EcoDA-u (European Confederation of Director’s Associations), a planirano je da Udruženje nakon tri godine postojanja broji oko 500 članova, koji su vrhunski menadžeri, privrednici, predsjednici i članovi poslovnih odbora.

Istovremeno, najavljeno je da Udruženje planira formirati i bazu certificiranih članova poslovnih odbora u BiH, koja će sa svojim podacima predstavljati dobar izvor kvalitetnih, kontinuirano edukovanih i nezavisnih nadzornika i upravljača.

Osnivačka skupština Udruženja održana je 17. oktobra, kada su usvojeni Statut i Osnivački ugovor. Za predsjednika i potpredsjenika te asocijacije izabrani su Alen Lukajić i Ešo Gačanin, a za članove Upravnog odbora Branko Kecman, Ensad Karić i Velimir Zdjelar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.