NavMenu

Prepisati italijanska iskustva i obnoviti saradnju među voćarima

Izvor: SRNA Utorak, 27.11.2012. 09:30
Komentari
Podeli

U prijedorskoj i banjalučkoj regiji ne postoji aktivno praćenje ponude voća tokom godine, zbog čega je na ovom području neophodno obnoviti saradnju, zaključak je učesnika studijske posjete voćara Potkozarja međunarodnom sajmu voćarstva u Italiji.

"U regiji djeluju dva udruženja voćara, nekoliko većih preduzeća radi gotovo samostalno i ne postoji aktivna saradnja, ne radi se dovoljno na brendiranju i stvaranju zajedničog nastupa na tržištu", saopšteno je iz Agencije lokalne demokratije /ALD/ Prijedor, suorganizatora putovanja.

U saopštenju se dodaje da se saradnja mora ostvariti, bilo kroz zadruge, udruženja, kooperativu ili konzorcijum, sa ciljem uspostavljanja povjerenje među proizvođačima, organizovanog i profesionalnog nastupa na tržištu i stvaranja uslova za lakšu proizvodnju domaćeg voća.

"Našim proizvođačima je ponuđena aktivna razmjena informacija pri čemu bi "La Trentina", drugi po veliči konzorcijum u Italiji, inicirala saradnju koja bi u narednom periodu zahtijevala aktivnije praćenje proizvodnje u našoj regiji", navodi se u saopštenju.

Italijanska regija Trentino Alto Adige, u kojoj je održan međunarodni sajma voćarstva "Interpoma 2012", predstavlja jedno od najbolje organizovanih voćarskih područja u svijetu.

Ubrzan razvoj regije počeo je osamdesetih godina prošlog vijeka kada je poljoprivredna proizvodnja u Trentinu usmjerena isključivo na uzgoj jabuka i grožđa, uz veoma aktivno organizovanje proizvođača u samostalne zadruge.

"Proizvođači se udružuju u zadruge, konzorcijume i nacionalne organizacije te tako ostvaruju prava na podsticaje, nastupaju na evropskom tržištu i u evropskom parlamentu, nabavljaju repromaterijal, kupuju i izgrađuju objekte za čuvanje i pakovanje voća, angažuju savjetodavne službe i formiraju jedinstven i prepoznatljiv brend", stoji u saopštenju.

Studijsko putovanje voćara Potkozarja u Italiju obuhvatilo je i posjetu nekim od ključnih poljoprivrednih proizvođača u regiji Trentino. Učesnici su imali priliku da se, kroz direktan kontakt sa domaćinima, upoznaju o aktuelnostima koje se tiču proizvodnje i pakovanja voća, te organizovanja proizvođača, brendiranja i plasmana voća na tržište.

Sedamdeset učesnika iz Potkozarja boravilo je od 15. do 17. novembra na jednom od najprestižnijih svjetskih sajmova voćarstva koji se tradicionalno održava svake dvije godine u italijanskom gradu Bolzano.

Posjetu je organizovalo Udruženje "Integralna proizvodnja" iz Laktaša u saradnji sa Udruženjem "Projekat Prijedor" i ALD Prijedor. Posjetu su finansijski pomogli Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i grad Prijedor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.