Izvor: SRNA | Ponedjeljak, 26.11.2012.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Mediteraneu u Beogradu i vinarije iz BiH

U Beogradu je otvoren Treći Mediteraneo festival vina, na kojem su se među sto izlagača iz regiona, predstavile i vinarije "Tvrdoš" iz Republike Srpske i "Nuić" iz Federacije BiH.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u degustaciji kvalitetnih vina, isprobaju trajne delikatese, pršute, sireve, tartufe i masline.

Direktor trebinjske vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz rekao je Srni da se ova vinarija, koja prvi put ove godine izlaže svoja vina na festivalu vina Mediteraneo u beogradskom hotelu "Metropol", predstavila svim svojim vinima.

"Predstavili smo se sa autohtonim hercegovačkim sortama 'Vrancem' i 'Žilavkom', kao i sa internacionalnim sortama 'Merlo', 'Šardone' i 'Kaberne'. Očekivanja su jako velika i nadamo se dobroj posjeti i sve ukazuje na to da će tako i biti", rekao je Kuduz.

On je naveo da vinarija "Tvrdoš" već dugi niz godina izvozi svoja vina u Srbiju, gdje je poznata svojim brendom, te dodao da je vrlo zadovoljan kako teče prodaja.

"Imamo nekoliko uvoznika i za nas je ovo jako važno strateško tržište.Pozicioniramo se veoma dobro. Imamo jako razvijen brend, spadamo u red vrhunskih vina i jedni smo od najprodavanijih crvenih vina u Beogradu i uopšte u Srbiji", rekao je Kuduz.

On je naveo da su vina "Tvrdoš" dostupna svima i mogu da se kupe i u velikim sistema, ali i u restoranima, odnosno imaju vina za svakog potrošača.

Vlasnik vinarije "Nuić" iz LJubuškog Josip Nuić rekao je Srni da je ova vinarija predstavila svoje autohtone sorte "Žilavku" bijelo vino, "Blatinu" crveno vino i "Kaberne" suvinjon.

On je dodao da ova vinarija uvodi na tržište i jednu staru zaboravljenu hercegovačku sortu "Trnja".

"Za sada naša vina prodajemo uglavnom u BiH, a nešto se izvozi i u NJemačku i Hrvatsku, a prvi put danas se predstavljamo u Beogradu. Ima jako puno starije gospode koja se sjeća 'Blatne' i 'Žilavke' iz svojih mlađih dana i to su prepoznali", rekao je Nuić.

Cijena jednodevne ulaznice na festival vina iznosi 500 dinara, a dvodnevne 800 dinara, a posjetioci uz ulaznicu dobiju i brendiranu čašu na poklon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.