NavMenu

Kvalificirana radna snaga faktor koji može privući investitore

Izvor: Dnevni list Subota, 24.11.2012. 09:06
Komentari
Podeli

Jedan od glavnih faktora koji bi mogao privući investitore i otvoriti nova radna mjesta u BiH jest dobro obučena i kvalificirana radna snaga, kazao je to za Roland Feicht, direktor Projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Europi Zaklade Friedrich Ebert (FES) tijekom konferencije pod nazivom "Novim vještinama do novih radnih mjesta na zapadnom Balkanu - ključna platforma za unapređenje gospodarskog i socijalnog razvoja" upriličenoj u Sarajevu.
"Vrlo je važno obrazovanje i stručno usavršavanje koje mora biti orijentirano prema privlačnim industrijama, poput "zelene industrije", te uslužnim djelatnostima koje su vrlo konkurentne", istaknuo je Feicht.

Konferenciju je organiziralo Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i FES, na kojoj su iznesene smjernice o razvoju novih vještina za nova radna mjesta na zapadnomu Balkanu. Zamjenica glavnog tajnika RCC-a Jelica Minić kaže kako zapošljavanje nije samo regionalni, već i globalni problem, a posebno u našoj zemlji.

"Današnja tema konferencije o novim vještinama do novih radnih mjesta, u BiH je urgentna, jer je stopa nezaposlenosti vrlo visoka. Koliko je sve hitno pokazuje činjenica da je i izvješće Svjetske banke koje se ovih dana pojavilo posvećeno zapošljavanju", izjavila je Minić.

Objasnila je kako je na konferenciji bilo riječi, pored zapošljavanja, i o tržištu rada, povećanju učinkovitosti institucija tržišta rada i unapređivanju odnosa između obrazovnog sustava i zahtjeva tržišta rada te da je svrha kako stvoriti dobra, ne samo regionalna, nego i međunarodna partnerstva.

Smjernice o razvoju novih vještina za nova radnja mjesta u regiji, kako Minić objašnjava, je dokument kojem će se elaborirati široka platforma za regionalnu suradnju na otvaranju novih radnih mjesta, uz fokusiranje na uspostavljanju regionalnog sustava informiranja radne snage, edukaciju, obuku, lokalne inovacije u pogledu otvaranja radnih mjesta.

Kako ističe, osnovni cilj jest da se osiguraju reforme u tom sektoru koje će unaprijediti tržište rada u regiji, povećati mobilnost radnika, ali i da se poboljša obuka i da se osigura da financijska pomoć koja će dolaziti od EU-a, te drugih međunarodnih financijskih institucija i bilateralnih donatora, kanalizira na način koji najviše odgovara ovdašnjim zemljama.

"Za otvaranje novih radnih mjesta vrlo je važna i politička volja. I oni najzainteresiraniji moraju vršiti pritisak. Ako se očekuje da se riješe administracije, onda će se jako dugo čekati. Moraju i sindikati i poslodavci, akademske institucije uz pomoć partnera iz inozemstva i drugih regionalnih organizacija vršiti pritisak da bi se stvari ubrzale", poručuje zamjenica tajnika RCC-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.