NavMenu

Kreirana inovativna mreža u bh. tekstilnoj industriji

Izvor: Ceppei Subota, 24.11.2012. 08:52
Komentari
Podeli

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA jučer je održana završna konferencija projekta "TexEASTile – održive inovacije za tekstil u Jugoistočnoj Europi".

Kako je kazala Belma Pašić, projekt menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA i voditelj projekta, tekstilna industrija je općenito jedna grana industrije i ekonomije koja se najviše razvija i koja je najviše zastupljena i u Europi i svijetu, te grana koja ima veliki uticaj na zaposlenje, naročito žena koje čine 75% zaposlenih u ovoj industriji.

Skup, kojem su prisustvovali predstavnici malih i srednjih preduzeća, javnih institucija, općina,udruženja tekstila, kože i obuće u BiH upriličen je kako bi se prezentirali rezultati projekta.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja iz kojih se npr. moglo saznati da 81,2% anketiranih kompanija u BiH nemaju eko standarde kada kupuju proizvode/usluge ili biraju dobavljače, kao i to da samo jedna kompanija ima 60% proizvoda sa certifikatom o porijeklu EURO I. Većina kompanija svjesna je potreba usvajanja eko proizvodnje i distribucije te postoji određen stepen ekološke svijesti među našim tekstilcima, piše Ceepei.

U okviru projekta publikovani su " Priručnik o zelenim alatima za tekstilnu industriju", "Smjernice o glavnim zelenim alatima za tekstilne proizvode", "Priručnik za uvođenje i širenje procedura zelenih nabavki (GPP) sa fokusom na tekstilni sektor" i "Smjernice o procedurama zelenih nabavki", koji su prezentirani i podijeljeni sudionicima Konferencije. Priručnici i smjernice pružaju informacije i upute o glavnim standardima i certifikatima za proizvode i sisteme u tekstilnoj industriji, o certifikacijskim shemama, procedurama,instrumentima, metodama i kriterijama zelenih nabavki u tekstilnoj industriji itd.

TexEASTile projektom kreirana je inovativno- orijentirana mreža u tekstilnoj industriji za širenje novih tehnologija i znanja u okviru Jugoistočne Europe. Njegovim aktivnostima unaprijeđena su znanja koja će dovesti do korištenja ekološki održivih alata i metoda za mala i srednja preduzeća u tekstilnom sektoru kao i do provođenja procedura "zelenih javnih nabavki" - GPP (Green Public Procurement) kako u javnom tako i u privatnom sektoru, piše Ceppei.

Projektom je promovirana i razvijena trajna saradnja između kompanija u Jugoistočnoj Europi putem zajedničke metodologije i instrumenata.

Na konferenciji je, između ostalog, bilo govora i o strategiji razvoja tekstila, kože, obuće i gume koju izrađuje Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH i čije se finaliziranje očekuje do kraja godine, te su s tim u vezi svi učesnici Konferencije pozvani da se uključe u njenu realizaciju kao i izradu projekata koji bi podržali ovaj sektor.

TexEASTile projekat trajao je 36 mjeseci, a finansirala ga je Europska unija u okviru Transnacionalnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE). Osim SERDA-e kao projektnog partnera u BiH, projekat su implementirali i Euroimpresa iz Italije kao vodeći partner, te partneri iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije i Rumunije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.