NavMenu

"Mercator", "NLB", "Prevent", "Petrol", "CIMOS" i "Argeta" najveći investitori u BiH

Izvor: bljesak.info Petak, 18.08.2006. 13:14
Komentari
Podeli

Slovenske investicije u BiH dokazuju veliki interes poduzeća iz Slovenije za bh. tržište i po svom obimu postavljaju Sloveniju u krug zemalja koje su najviše investirale u BiH. Amir Hujić, direktor Predstavništva Gospodarske zbornice u Sarajevu, izjavio je da su te investicije garancija dugoročnih, partnerskih odnosa među poslovnim subjektima ove dvije zemlje, na čemu neprekidno radi već petu godinu i Predstavništvo GZS u Sarajevu.

Prema statističkim podacima, a i prema istraživanju koje je urađeno među slovenskim poduzećima koja imaju svoj interes u BiH, Predstavništvo GZS-a u Sarajevu je evidentiralo 760 miliona KM investiranih od 1994. do jula 2006. godine, uz to da su obračunate i one investicije koje će biti ostvarene do kraja 2006. godine ("Argeta", "Viaduct", "Cimos", "Mercator", "Prevent", "Alpos").

Šest najvećih slovenskih investitora u BiH, prema Hujićevim riječima, su: "Mercator", "NLB", "Prevent", "Petrol", "CIMOS" i "Argeta" (Droga-Kolinska). Njihove investicije su pojedinačno iznad 50 miliona KM. Samo tih šest kompanija na listi investitora u BiH je investiralo do sada više od 530 miliona KM. Ulagano je najviše u proizvodnju (40%), zatim u trgovinu (30%), sektor bankarstva i osiguranja (20%) i u razne vrste usluga od turizma do špedicije (10%). Hujić je rekao da su u zadnjem dvogodišnjem periodu proizvodne investicije dominantne. Ulaže se u metaloprerađivanje, autoindustriju, energetiku, prehrambeni sektor, bankarske usluge, turizam, usluge špedicije i sl. Takva struktura investicija je omogućila zapošljavanje više od 8.000 radnika u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.