Izvor: eKapija | Petak, 23.11.2012.| 07:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poticaji održivom povratku u RS: Vlada odobrila realizaciju dva projekta

U cilju ekonomskog jačanja povratnika i stvaranja uslova za održivost povratnika na prostoru Republike Srpske, Vlada Federacije BiH je, u skladu s zaključcima 50. sjednice od 14.5.2012. godine, jučer donijela odluke o odobravanju realizacije dva projekta "Izgradnja i opremanje farmi i stajskih objekata, te dodjela poljoprivredne mehanizacije i staklenika"i "Investicije, projekti i obrtna sredstva u maloj privredi i poljoprivredi kroz sufinansiranje putem Banke".

Ovi projekti predviđeni su već usvojenim "Programom realizacije projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske", a finansiraju se sredstvima utvrđenim Budžetom FBiH za 2012. godinu federalnim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razvoja, poduzetništva i obrta i raseljenih osoba i izbjeglica.

Sedamdeset četiri korisnika sredstava za izgradnju i opremanje farmi i stajskih objekata, kao i 152 za dodjelu poljoprivredne mehanizacije i staklenika, odabrala je Komisija po Javnom pozivu koji je u julu ove godine objavilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a na koji su stigle ukupno 344 prijave.

Jedan od uslova za korištenje sredstava jeste da korisnici obezbijede 30 posto od ukupne vrijednosti projekta za sufinansiranje, lično ili putem kredita Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo kojoj će biti doznačena ukupna sredstva od 6.000.000 KM, od čega je za mehanizaciju učešće Budžeta 3,044 miliona KM, a korisnika 1,304 miliona KM, dok se ostatak budžetskih sredstava u iznosu od 2,955 miliona KM odnosi na farme i stajske objekte.

Visina i vrsta pomoći za svakog korisnika pojedinačno utvrdiće se nakon što Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, izvrši izbor najpovoljnijih dobavljača.

Kad je u pitanju drugi projekat ("Investicije, projekti i obrtna sredstva u maloj privredi i poljoprivredi kroz sufinansiranje putem Banke"), čija je vrijednost 3.570.698 KM, Vlada je usvojila Izvještaj Radne grupe o provedenom Javnom pozivu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Na osnovu toga donesena je Odluka o dodjeli grant sredstva za jedan broj predloženih korisnika, dok će za ostale odluka biti donesena na jednoj od narednih sjednica.

Inače, Odluka je jučer, u skladu sa zaključcima sa 68. sjednice Vlade, dopunjena odredbama kojima se jača kontrola utroška sredstava na način da korisnici obezbijede garancije, da redovno dostavljaju šestomjesečne izvještaje nadležnim federalnim ministarstavima, pruže dokaze da su zaposlili predviđeni broj novih radnika u roku od šest mjeseci od dana zaključivanja ugovora i da izmiruju obavezne doprinose, te dokažu namjensko korištenje sredstava.

Korisnici, također, moraju prihvatiti da, u slučaju neispunjenja ovih obaveza, odnosno utvrđivanja netransparentnog utroška, grant sredstva, kao i kredit po povoljnijim uslovima, postaju komercijalni kredit, pod uslovima koje utvrdi Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.