Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.11.2012.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodna konferencija o LPG: Neusklađenost propisa jedan od ključnih problema BiH

(Foto: b)

Drugog dana međunarodne LPG konferencije, koja se po prvi put održava u Sarajevu, otvorene su teme koje se tiču aktualnih trendova na europskom tržištu LPG-a te zaostajanjem BiH u harmonizaciji legislative ove oblasti sa onom EU-a, što spriječava razvoj tržišta LPG-a . Istaknuto je da je LPG najoptimalniji energent za korištenje jer ima male emisije CO2 i nema nikakvih emisija tvrdih tvari u okoliš.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je strateški partner regionalnoj LPG Asocijaciji za CEFTA zemlje u organizaciji ovog događaja, kaže da uređenje oblasti LPG tržišta može poslužiti kao element napretka u smislu ulaska BiH u EU.

"U tom smislu se svi trebamo uključiti u ispunjavanje zahtjevima realnog gospodarstva kako bi zajedničkim putem krenuli ka poboljšanju konkurentnosti u svim oblastima. Samo takvim načinom se može računati na razvoj gospodarstva BiH i njenog pridruživanje EU", kaže Bojić.

(Foto: b)

(Bruno Bojić)

Navodi da u partnerstvu sa LPG asocijacijom CEFTA-e rade na reguliranju poslovanja za oblast LPG-a. "Jedan od zaključaka konferencije koji će se odnositi upravo na taj problem ići će ka predstavnicima vlasti jer je usklađivanje regulative iz oblasti LPG-a od interesa države kao i onih firmi koje rade u ovoj oblasti. Na tržištu BiH ova oblast nije dobro uređena i zato profitiraju oni koji rade na granici zakona čime se u pitanje dovode temeljna prava potrošača, a bez kojih nema razvoja BiH ni LPG djelatnosti", kazao je Bojić.

Josip Keleman, predsjednik Međunarodne LPG asocijacije CEFTA zemalja, kaže da je od svih CEFTA zemalja problem harmonizacije propisa najviše izražen u BiH.

Čak i Albanija koja je prije nekoliko godina bila iza sada je nekim stvarim ispred BiH. Albanija je tako do 2102. imala potrošnju od 110.000 tona LPG-a, a u BiH se trenutno proda 40.000 tona.

(Foto: b)

Matjaž Burger)

Jedan od problema je i problem sive ekonomije i šverca plinskih boca po čemu je, kaže, Keleman, BiH postala mjesto skupljanja europskog otpada. "U BiH nitko ne provjerava niti atestira te boce. Prodavači plasiraju na tržištu boce za čiji sadržaj nitko ne odgovora. Tako da potrošači nemaju nikave zaštite", naveo je Kelemen na današnjoj konferenciji.

Matjaž Burger, predstavnik Petrol Gas Group-a, druge najveće kompanije iz ove oblasti u Hrvatskoj, kaže da je i Hrvatska morala proći dosta težak put da bi došla na ovu razinu na kojoj je sada, a to je da ima sređeno tržište u ovoj oblasti. "Za suklađivanje propisa, uspostavu nadzora u ovoj oblasti i ostalih bitnih elmenata trebalo joj je više od 5 godina", kaže Burger.

O trendovima u ovoj oblasti u EU govorio je i Samuel Maubanc, predsjednik Europske asocijacije za LPG (AEGPL). Istaknuo je da postoji trendovi u EU koji idu u prilog razvoju ovog tržišta a prije svega su to ciljevi EU da idu u smanjenje emisije štetnih plinova. Prema podatcima AEGPL-a u EU se proda oko 360 milijuna tona plina, a naviše se koristi u industriji i domaćinstvu, a segment auto plina ima također trend rasta unatoč krizi u EU.

Organizatori ističu kako veliki broj nazočnih predstavnika kompanija koji posluju u BiH pokazuje da je interes za rješavanje ovog pitanja velik. Za sutra, zadnjeg dana konferencije, predviđeno je i održavnje okruglog stola na temu vrlo važnu za BiH, a to je kvaliteta goriva kao preduvjet za razvoj tržišta.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.