NavMenu

"Husanović&Co" Gračanica: Naplata veliki problem

Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla Srijeda, 21.11.2012. 10:27
Komentari
Podeli

"Husanović&Co" Gračanica firma je čija osnovna djelatnost prerada drvnih finalnih proizvoda. Na domaće tržište plasiraju finalne proizvode, parkete, podove i lajsne, a za strano tržište su namijenjeni poluproizvodi i elementi za namještaj. Najveći dio proizvodnje, kada je u pitanju tržište Bosne i Hercegovien, posvećen je potrebama građevinskih firmi koje snabdijevaju visoko kvalitetnim parketima. No, kao i u svih privrednim granama na ovim prostorima, i u drvoprerađivačkoj industriji je puno problema. Toliko, da ne znate odakle krenuti. No, firme rade, bore se, privređuju, proširuju djelatnost, proizvode, transportuju, prodaju.

"Postojala je određena saradnja sa prodajnim salonima u BiH, radili smo na konsignaciju. Ali danas je izražen problem naplate i saradnja je otežana isključivo zbog problema naplate. U našoj zemlji nemate nikakve mehanizme koji će vam garantovati sigurnost poslovanja, koji vam garantuju da ćete dobiti novac za isporučenu robu, nema mehanizama koji štite domaću privredu. Posezali smo i za sudskim postupcima, imamo pozitivno riješenih slučaja, dobili smo presude ali i dalje nismo u mogućnosti bilo šta naplatiti. Upravo zbog tih dobijenih a nenaplaćenih tužbi smo odustali od tih aktivnosti i posvetili se saradnji sa građevinskim firmama", istakla je Aida Nurkić direktorica firme "Husanović&Co, doo društvo za proizvodnju, usluge, trgovinu i uvoz-izvoz Gračanica.

No, ni u ovom segmentu nije sve sjajno, rekli bismo, tipično za prostor Bosne i Hercegovine gdje ništa nije kako treba. Nije problem proizvodnja, nije problem cijena, kvalitet, jednostavno niko ne plaća unaprijed, a niko ne garantuje da će platiti nakon isporuke.

"I tu je teškoća u naplati. U kompenzaciji za poslovanje sa građevinskim firmama gdje nema novca, dobijamo stanove pa imamo dodatni problem prodaje i naplate stanova", ističe direktorica Nurkić.

Sjeća se i perioda kada se sarađivalo sa velikim brojem firmi, kada se puno proizvodilo i prodavalo, parket u veliki količinama. Međutim, i te firme su danas u većem dijelu zatvorene ili slabo posluju, što je otežavajući faktor i otkrivanje novog trižita predstavlja dodatni teret, dodatni problem u namjeri da se pozitivno posluje, da se proširuje proizvodnja, povećava broj radnih mjesta. Nije preostalo menadžmentu ove firme ništa drugo nego da se okrene stranom tržištu, da pokuša napraviti novi, kvalitetniji iskorak, da pokuša doći do svježeg novca koji bi odmah bio usmjeren ka novim proizvodnim iskoracima. Problem koji je i na stranom tržištu otežao poslovanje je isti, dakle naplata.

"Mi možemo proizvesti velike količine, nismo imali problema, reklamacija, imali smo zadovoljne kupce. No, poljulalo se tržište. Naplata se danas svela na 90 dana kada je u pitanju saradnja sa firmama u Italiji. Mi radimo suh program, moramo nabaviti sirovinu, platiti avansno, platiti radnike i sve ostale izdatke. Ne možemo to podnijeti sa našom zaradom, predug nam je rok plaćanja, nagomila se za nas velika količina novca koju potražujemo i morali smo i tu redukovati saradnju. Odlično sarađujemo sa firmama u Austriji i Njemačkoj ali zbog teške ekonomske situacije u Evropi dolazi do obaranja cijena, pa se stalno borimo sa problemima ali opstajemo, trudimo se da opstanemo", kazala je direktorica Nurkić. Problem koji je prisutan već duže jeste nabavka sirovine. Posegnulo se za nabavkom sirovine u Republici Srpskoj. To je dovelo do povećanja troškova, prije svega prijevoza.

"Brzo se i pročulo za naš problem pa je u RS naglo skočila cijena sirovine. Mi je moramo nabavljati da zadovoljimo potrebe naših kupaca, ali smo danas u situaciji da za više para dobijamo lošiju robu. Pokušavali smo sa JP "Šume TK" Kladanj pronaći zajednički jezik, ali nismo uspjeli, ne samo mi nego općenito, skoro sve firme u našoj djelatnosti. Postoji problem sa nedostatkom hrasta, ali i sa nerezonskom podjelom sirovine. Prošle godine nismo ni potpisali ugovor, jer nam nude malu količinu iako mi plaćamo sve na vrijeme, uredna smo firma, plaćamo doprinose, radnici su uredno isplaćeni ali dobijamo malo sirovine i vjerovatno nećemo moći zadržati ovaj obim proizvodnje", istakla je direktorica Nurkić.

Navodi da je velik taj splet okolnosti koji otežava poslovanje u našoj zemlji. Pominju se nedostatak kvalitetnih zakonskih odredbi i podrške vlasti, slaba podrška Razvojne banke, dakle, sve ono što treba da stvori pozitivni poslovni ambijent je zakazalo na ovim prostorima. No, privredni subjekti se bore. Opstaju u ovakvim okolnostima.

Tako i firma "Husanović&Co Gračanica" koja je od zanatske radnje postala značajna firma u drvoprerađivačkoj industriji, firma izvoznik. Firma koja zapošljava 19 radnika, ima planove i želje zaposliti još više, ali nisu stvoreni uslovi, nema mogućnosti. Firma je koja posluje od 1979. godine, predstavlja uspješan privredni kolektiv na području Tuzlanskog kantona, ali i firma koja mora zaustaviti širenje, zaustaviti planove, izgradnju novih pogona, sušara, komora, proširenje tržišta, proizvodnog programa, zapošljavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.