NavMenu

Upozorenje iz RAK-a: Zabrana upotrebe bežičnih telefona koji nemaju oznaku "CE"

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2012. 14:06
Komentari
Podeli

Regulatorna agencija za komunikacije je u okviru svojih nadležnosti, vršeći kontrolu i zaštitu radio spektra u Bosni i Hercegovini, uočila pojavu smetnji u radiofrekvencijskim opsezima namijenjenim za treću tehnološku generaciju (3G) mobilne telefonije (UMTS)., saopćeno je iz RAK-a.

Agencija je dodijelila dozvole za pružanje usluga mobilne govorne telefonije trima operatorima: BH Telecom, HT Mostar i Telekom Srpske i za tu svrhu odredila radiofrekvencijske opsege u skladu sa međunarodnim propisima.

Mjerenjima radiofrekvencijskog spektra utvrđeno je da postoje smetnje koje narušavaju rad jednog, dva ili sva tri pružaoca usluga mobilne telefonije.

Ustanovljeno je da su najčešći uzroci ovih smetnji bežični telefonski uređaji koji se proizvode za azijsko ili američko tržište, a koji rade u frekvencijskim opsezima koji ne odgovaraju frekvencijskim opsezima predviđenim za bežične telefonske uređaje u Evropi. Ovi uređaji se koriste najčešće u domaćinstvima, kao bežični uređaji za korištenje fiksne govorne usluge.

Kao drugi, najčešći izvori smetnji identificirani su "ometači". U manjem broju slučajeva identifikovani izvori smetnji su bili različiti uređaji koji su vršili ometanja zbog neispravnosti, nestručnog rukovanja ili sličnih radnji.

Agencija podsjeća da, u skladu sa odredbama člana 35. Zakona o komunikacijama, te člana 3. i 6. Pravila br:12/01 o tehničkim zahtjevima za radio i telekomunikacijsku opremu u javnim telekomunikacijskim mrežama, upotreba bežičnih telefonskih uređaja proizvedenih za tržište Azije i Amerike i ometača nije dozvoljena na području Bosne i Hercegovine.

U cilju sprječavanja nanošenja štete svim korisnicima radiofrekvencijskog spektra, uključujući i korisnike fiksnih pretplatničkih linija tri dominantna operatora, te alternativnih operatora, koji nude usluge fiksne govorne komunikacije, Agencija upozorava javnost da ne koristi bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku "CE", navodi se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.