NavMenu

Film "Djeca" osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2012. 13:18
Komentari
Podeli

Za vrijeme kino prikazivanja filma Djeca redateljice Aide Begić širom BiH u mjesecu novembru pristižu i nova internacionalna festivalska priznanja.

Među najsvježije nagrade spadaju specijalna nagrada žirija i nagrada za najbolju glumicu na Festivalu mediteranskog filma u Briselu i specijalna nagrada žirija João Bénard da Costa na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

Od svjetske premijere ove godine na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je film DJECA nagrađen Specijalnim priznanjem žirija pa sve do danas, život filma DJECA se nastavlja sa uspjehom. Značajno je napomenuti da je upravo ovaj film BH kandidat za Oskara, te da je ovogodišnji Sarajevo Film Festival svoje 18. izdanje otvorio filmom DJECA, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Pored navedenih nagrada i priznanja sa kojima je film DJECA započeo svoj život, tu su i Nagrada Cineuropa 18. Sarajevo Film Festivala, Nagrada za najboji film - Lino Micciche, Nagrada Pesaro Young Cinema, Amnesty Italia Cinema nagrada i Human Rights Award na festivalu Pesaro New Cinema, nagrada za najbolju režiju Živojin Žika Pavlović na Festivalu LIFFE, Nagrada za režiju i Nagrada za najbolju glumicu na Montenegro Film Festivalu, te Nagrada za najbolju glumicu na Mojkovac film festival.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.