NavMenu

Muzej XIV zimskih olimpijskih igara bit će saniran kroz projekt ATRIUM

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2012. 12:31
Komentari
Podeli

Muzej XIV zimskih olimpijskih igara u Petrakijinoj ulici, kandidovan je od strane Općine Stari Grad, putem Sektora za lokalni razvoj, za sanaciju i restauraciju kroz projekat ATRIUM-"Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu".

Sa tako reprezentativnim objektom, kojeg je slavni arhitekt Karl Paržik podario Starom Gradu, Općina Stari Grad se pridružila referentnoj listi od 11 partnera iz područja jugoistočne Evrope, koji će kroz ovaj prokat nastojati da postave u veći fokus arhitekturu totalitarnih režima u komunističkim društvima.

U projektu je 11 zemalja (partnera): Italija, Slovenija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Grčka; koje će izdvojiti primjere zgrada, ulica, mjesta, spomenika i sl. nastalih u razdoblju političkih režima koji su bili totalitarni u različitim stepenima.

ATRIUM će imati za cilj, između ostalog, da promovira ovaj oblik turizma i izradi kulturnu rutu ove baštine u navedenih 11 zemalja, a u skladu sa zahtjevima Vijeća Evrope, no prethodno će se neki objekti morati sanirati ili restaurirati što će biti finansirano sredstvima namijenjenim za realizaciju pomenutog projekta. Imajući to u vidu, Općina je izdvojila Muzej XIV zimskih olimpijskih igara koji se nalazi u vili čuvene sarajevske porodice Mandić iz 1903. godine, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, a u minulom ratu je devastirana.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je, u ime Općine, potpisao Sporazum o saradnji na implementaciji projekta ATRIUM, čime su se stvorile pretpostavke za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Općine Stari Grad i Muzeja XIV zimskih olimpijskih igara, te njegovu kandidaturu.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je ustupio svu potrebnu dokumentaciju o Muzeju, koja je bila neophodna za apliciranje, tako da je njegova sanacija izvjesna, kada se završe sve potrebne procedure.

Kako se nositi sa "nezgodnim" naslijeđem prošlosti je još uvijek otvoreno pitanje u post-totalitarnim režimima u Evropi (Poljska npr. odlučuje o rušenju zgrada staljinizma), a ovaj projekat će pokušati izraditi Transnacionalni Priručnik mudrog upravljanja, čuvanja, ponovne upotrebe i ekonomske valorizacije arhitekture totalitarnih režima XX vijeka.
Projekat se finansira kroz Program transnacionalne saradnje zemalja jugoistočne Evrope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.