Izvor: SRNA | Utorak, 20.11.2012.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pozdravljen dogovor postignut u Zagrebu: BiH je dobila ono što je tražila i očekivala

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić pozdravio je dogovor postignut juče u Zagrebu između delegacija BiH i Hrvatske da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine.

"Od 1. jula 2013. godine bi trebalo da se uspostave novi režimi odnosa između BiH i EU. Dogovor postignut u Zagrebu predstavlja zadržavanje postojećeg stanja u razmjenama roba Hrvatske i Republike Srpske, odnosno BiX u okviru Cefta sporazuma", rekao je Vidić Srni.

On je istakao da je prolongiranje postojećeg stanja za pola godine i ostajanje Cefta sporazuma na snazi do 1. jula 2013. godine - ono što je BiH tražila i očekivala.

Vidić je rekao da je slobodno kretanje roba, bez carina, na snazi do 1. jula – do ulaska Hrvatske u EU.

"Normalno funkcionisanje tržišta nastavljamo i dalje u pogledu razmjene roba bez dodatnih opterećenja, analiza, carina itd. Da se to dogodilo odmah, od 1. januara mi bismo imali problema sa izvozom u Hrvatsku, odnosno sad već u EU, sa izvozom roba životinjskog porijekla-mlijeka, mesa, žive stoke...", rekao je Vidić.

On je, međutim, napomenuo da će BiH, za period koji je prolongiran na šest mjeseci, htjela ili ne, morati biti spremna da ispuni uslove, napravi određene iskorake ka EU, te pokuša da što prije postane potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je privremeni potpisnik.

"Neophodno je da tada ravnopravno počnemo da konkurišemo za fondove EU i za pretpristupne fondove, da se borimo da postanemo zemlja-kandidat, što je veoma bitno, jer tek tada se otvaraju uslovi za naše aktivno učešće u tome", rekao je Vidić.

On je podsjetio da BiH do sada ima pristup samo za dvije komponente - prekograničnu saradnju i jačanje institucija.

"Dolaskom EU na granice BiH mi ćemo sve one uslove koje imamo postavljene od EU morati da ispunjavamo, jer ćemo komunikaciju od 1. jula 2013. imati direktno sa EU", rekao je Vidić, napominjući da je neophodno, prije svega, osposobiti laboratorije koje su i danas neophodne prilikom izvoza roba u Hrvatsku.

Isto tako, dodao je Vidić, neophodno je potpisati određene ugovore, sporazume i sertifikate, te preduzeti niz mjera, jer od tada nema više mogućnosti primjene ili neprimjene Cefta sporazuma.

"Cefta sporazum ostaje da važi za one zemlje potpisnice koje nisu članice EU", rekao je Vidić.

Delegacije BiH i Hrvatske juče su u Zagrebu dogovorile da novi režim izvoza robe biljnog i životinjskog porijekla ne stupi na snagu 1. januara nego 1. jula 2013. godine, rekao je Srni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je istakao da je sastanak dvije delegacije bio vrlo koristan, uz ključni dogovor o izvozu iz BiH u periodu prije pristupanja Hrvatske u EU.

"Osnovni parametar za izvoz biće rok trajanja proizvoda. Svi proizvodi sa naše strane moći će se plasirati u Hrvatsku u narednim mjesecima", precizirao je Šarović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.