NavMenu

Online kupovina još uvijek bauk

Izvor: Glas Srpske Utorak, 20.11.2012. 08:05
Komentari
Podeli

Stanovnici Srpske već godinama imaju mogućnost da putem interneta kupuju raznu robu, ali zbog nedovoljne upućenosti na koji način se onlajn pazari ili iz straha da će biti prevareni, većina se ipak odlučuje na obližnje prodavnice.

Da je Online kupovina nedovoljno popularna u RS, slažu se i u Agenciji za informaciono društvo RS.

"Rezultati ankete koju smo sproveli prošle godine pokazuju da elektronski način kupoprodaje još uvijek praktikuje mali broj građana, odnosno samo njih 7,3 odsto", istakli su u ovoj agenciji i dodali da se tu uglavnom radi o kupovini putem nekih od poznatih internet prodavnica kao što su "eBay" i "Amazon".

U Agenciji procjenjuju da postoji blagi rast elektronske trgovine, čemu je u posljednje vrijeme doprinijela i globalna ekonomska kriza.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da mnogi stanovnici zaziru od kupovine putem interneta zbog toga što ne žele da rizikuju, odnosno plaše se da će dobiti proizvod koji nisu željeli.

"Mnogi radije odlaze u trgovine, gdje mogu odmah da pogledaju šta kupuju, pa i da isprobaju, što nije slučaj sa kupovinom putem interneta. Naravno, tu su i starije generacije koje ne znaju da koriste internet, pa tako i ne mogu da učestvuju u njoj", istakao je Petrović.

Ipak, postoje i oni kojima je online kupovina primamljiva, a jedan od njih je Dejan Marković iz Banjaluke, koji ističe da se na ovaj način može kupiti šta god se poželi, te da je strah od prevare neopravdan.

"Prevare prilikom kupovine putem interneta su veoma rijetke, a kupac jedino mora biti oprezan gdje ukucava broj svog žiro-računa. Ostalo je sve jednostavno, i ukoliko se desi da vam je stigao proizvod koji niste željeli, imate mogućnost da ga vratite", istakao je Marković.

Prednost

Marković ističe da je prednost kupovine putem interneta to što mu za nju treba 15 minuta. "Cijene su dosta niže u odnosu na one u obližnjim prodavnicama, a i ponuda je raznovrsnija", ističe on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.