NavMenu

Općina Cazin velikim koracima u projektima energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2012. 08:00
Komentari
Podeli

Kako su istaknuli predstavnici UN-ovog programa "Očuvanje okoliša i klimatske promjene", Općina Cazin prepoznata je kao sredina koja koristi svaku pruženu priliku i uspješno ide naprijed. Jedan od dokaza je i uspješno realiziran projekat na polju energetske efikasnosti. Kvalitetnom i pravovremenom aplikacijom, općina Cazin ostvarila je pravo na sredstva s kojima je u zgradama općinskog organa uprave izvršena zamjena peći na lož - ulje za peći koje koriste ekološki prihvatljiv pelet i tim povodom je u petak organizirana promocija ovog projekta.

Po riječima Slađane Bundalo, službenice za planiranje u oblasti životnog okoliša UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene, tim općine Cazin već je prilikom saradnje na izradi LEAP-a, pokazao sposobnost i spremnost za konkretne projekte.

"Općina Cazin je sama pokazala inicijativu i interes za ovakve projekte što mi svakako pozdravljamo. Ističemo takođe, da je Cazin jedna od svega nekoliko sličnih općina koje su iskoristile priliku za finansiranje ovakvih projekata s ciljem poboljšanja kvalitete života građana u svojoj lokalnoj zajednici".

Učešće UNDP-a u ovom projektu iznosi 35.141,13 maraka.

"Ovakvi projekti, koji doprinose unaprijeđenju zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su veoma bitni za naše Ministarstvo, s obzirom da je jedan naš segment i zaštita okoliša. Ovaj projekat direktno utječe na zaštitu okoliša jer smanjuje emisiju štetnih plinova i dovodi do uštede električne energije i ovakvi projekti će biti i ubuduće finansirani iz eko naknada Vlade USK", kazala je ministrica građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi USK Sinha Kurbegović.

Iz ekoloških naknada ovog Ministarstva za projekat je odobreno 77.520,00 maraka što je, po riječima načelnika općine Cazin Nermina Ogreševića uveliko olakšalo implementaciju projekta, a za koji je sama općina izdvojila 61.234,67 KM.

"Ovaj projekat nije nam se desio tek tako već nakon dugotrajnog rada i brojnih aktivnosti na jačanju saradnje sa UNDP-om. S ovim projektom spadamo u red općina koje žele imati energetsku efikasnost što nam, uz značajne financijske uštede, pruža i bitne reference za dalje djelovanje u ovoj oblasti. Sve smo realizirali uz pomoć domaćih firmi pa su već prisutni brojni vidljivi efekti", istaknuo je načelnik Ogrešević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.