NavMenu

Vlada TK izmješta pogone Fabrike obuće "Aida"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.11.2012. 15:19
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila danas inicijativu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za novu reorganizaciju u okviru Fabrike obuće "Aida".

Naime, do kraja 2012. godine, u sklopu racionalizacije proizvodnog procesa, a shodno zimskim uvjetima rada kada su povećani troškovi poslovanja po osnovu zagrijavanja radnih prostora, kao i pretpostavke da se neće moći osigurati puno upošljavanje kapaciteta, inicirana je aktivnost izmještanja dijela opreme i proizvodnih radnika iz pogona Lukavac i Duboki Potok u poluprazne poslovne hale pogona u Tuzli.

U razgovorima s radnicima nije se naišlo na razumijevanje radnika ovih pogona, uz izraženu bojaznost da se na ovaj način želi ugasiti proizvodnja obuće u navedenim pogonima.

Također, Načelnik Općine Lukavac je dao podršku radnicima da se proizvodnja zadrži u Lukavcu, a spreman je da pomogne u finansiranju dodatnih troškova po osnovu centralnog grijanja, kao i da se proizvodni pogon u Lukavcu stavi pod ingerencije Općine.

Ministarstvo prijedlog smatra prihvatljivim jer nije u suprotnosti s Programom kada je u pitanju reorganizacija društva, a sve u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za novo zapošljavanje.

Prema navedenom Programu slijedeća faza u konsolidaciji D.D. "Aida" Tuzla je reorganizacija cjelokupnog društva, tako da bi realizacija ove inicijative predstavljala dio realizacije ove faze programa i bila bi u skladu s tim.

U narednom periodu resorno Ministarstvo će u saradnji s načelnikom Općine Lukavac formirati zajednički Stručni tim koji će analizirati stanje i mogućnosti pod kojima bi se moglo izvršiti odvajanje pogona Lukavac i staviti u općinsku nadležnost.

Danas prihvaćena informacija sa Zaključkom upućena je i općinskim vijećima općina Lukavac i Srebrenik, a izrađeni Elaborat kojeg će uraditi Stručni tim će ponovo razmatrati Vlada TK-a i uputiti na razmatranje i usvajanje općinskim vijećima prije svega Lukavac i Srebrenik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.