NavMenu

Izvoznici mogu odahnuti: Rok za izvoz u Hrvatsku produžen do početka srpnja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.11.2012. 15:06
Komentari
Podeli

BiH će dobiti, narodski rečeno, nekoliko mjeseci "fore" za izvoz svojih proizvoda životinjskog podrijetla po sadašnjem režimu u Hrvatsku iako se prethodnih mjeseci govorilo o zabrani izvoza ovih proizvoda nakon 1.1. 2013. kada je Hrvatska trebala početi sa primjenom strogih pravila EU na svojoj granici.

Dogovorili su to danas u Zagrebu delegacije BiH i Hrvatske koje su predvodili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i njegov hrvatski kolega, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prema najavama sa današnjeg sastanka pooštrene mjere bi mogle biti prolongirane čak i do samog ulaska Hrvatske u EU, a to je 1. srpnja/jula 2013. kako bi BiH dobila priliku da se pripremi za taj dan. Najavljeno je da će se od Europske komisije tražiti da Hvatska za to vrijeme ostane u CEFTA režimu.

Ovo rješenje bi odgovaralo za obje države. Naime, Hrvatska očekuje da će sa ulaskom u EU njeni proizvodi poskupjeti na bh. tržištu sa kojim je jedan od najznačajnijih vanjsktrogovinskih partnera. To će značiti smanjenje konkurentnosti i i gubitak jednog dijela tržišta što im svakako ne ide u prilog.

BiH će, sa druge strane, dobiti vrijeme da uvede potrebne EU standarde za glavne izvozne proizvode kao što su mlijeko, perad, konzumna jaja i med. Do kraja godine trebao biti potpisan i Memorandum o ovim pitanjima.

Osim ovog pitanja dogovoreno je, da je da već sljedećeg mjeseca delegacija federalnog ministarstva poljoprivrede posjeti Hrvatsku kako bi preuzeli iskustva u uspostavi savjetodavnih službi u poljoprivredi što je jedan od uvjeta koji traži Europska unija.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.