NavMenu

Finale takmičenja "Cleantech open" u Americi: Inovator iz Doboja osvojio drugo mjesto

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.11.2012. 13:39
Komentari
Podeli

Inovator iz Doboja, Drago Ćosić, osvojio je drugo mjesto u kategoriji "obnovljivi izvori energije" u finalu Takmičenja za najbolju poslovnu ideju u oblasti čistih tehnologija (Cleantech open), koje je održano 8. i 9. novembra u Sen Hozeu (SAD), dok je u ukupnom plasmanu, od 95 takmičara osvojio sedmo mjesto. Ćosić je na ovom takmičenju učestvovao kao pobjednik "Cleantech open" za BiH koje je u okviru "Globalne sedmice preduzetništva" organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).

"Doći na ovakvo takmičenje je san svakog inovatora. Osim što sam imao priliku da predstavim svoju ideju, susreo sam se sa izuzetno važnim ljudima među kojima ima zainteresovanih investitora. Moja ideja je zamjensko gorivo za termoelektrane na bazi hidrogena koje mijenja do 50 odsto uglja u termoelektrani i eliminiše emisiju štetnih gasova. Vidjećemo kako će se se odvijati situacija, ali moja želja je da prva fabrika bude izgrađena u Doboju", istakao je Ćosić.

Direktor Republičke agnecije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković rekao je na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci da je agencija veoma zadovoljna ovogodišnjim rezultatima u okviru "Globalne sedmice preduzetništva".

"Osim što smo imali zapažene rezultate u RS i BiH, ostvarili smo odličan rezultat i u Evropi i svijetu. Pokazali smo da možemo da idemo u korak sa najrazvijenijim zemljama. Naša misija je podizanje svijesti o značaju preduzetništva i jačanju ljudskih resursa koji su jednako važni za ukupan ekonomski razvoj kao i prirodni", istakao je Marković.

U okviru "Globalne sedmice preduzetništva" RARS je od 19. do 21. oktobra organizovala i "Startup Weekend" u Banjaluci na kome je učestvovalo 40 mladih osoba iz svih krajeva BiH koji su uz pomoć mentora razrađivali svoje poslovne ideje. Pobjedila je ideja "proizvodnja heljde" iza koje stoji mladi tim Banjalučana na čelu sa Petrom Radulovićem.

"Učešće na ovom događaju nam je pomoglo da provjerimo našu ideju, dobili smo neka korisna znanja i planiramo da pokrenemo posao na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu. Vjerujemo da je budućnost na selu i u samozapošljavanju", rekao je Radulović.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je ove godine i Takmičenje za najbolju fotografiju o preduzetništvu. Prva nagrada pripala je Nenadu Kovačiću iz Banjaluke koji je istakao da je svojom fotografijom želio pokazati da su ideje svuda oko nas i da ih samo treba prepoznati. Ovo takmičenje donijelo je Agenciji, ali i BiH svjetsku slavu jer je drugoplasirana fotografija, Harisa Handže iz Sarajeva, osvojila prvo mjesto na internacionalnom nivou i vrijedan foto aparat. Ona je osvojila naviše simpatija ljudi širom svijeta koji, dok su glasali, nisu znali ko je autor i odakle fotografija dolazi.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća nagradila je u okviru "Globalne sedmice preduzetništva" i tri najuspješnija video spota. Prvo mjesto i novčanu nagradu od 700KM osvojio je video spot autora Alena Kurtića iz Lukavca, drugo mjesto i novčana nagrada od 400KM pripala je Jeleni Topić iz Prijedora, dok je treću nagradu i iznos od 200KM osvojio Muris Halilović iz Srebrenika.

"Globalna sedmica preduzetništva" organizovana je u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, a partneri su i MI BOSPO – Mreža žena u biznisu, Inovacioni centar Banja Luka, USAID i START. Sponzor manifestacije je Ambasada SAD u BiH i Projekt zapošljavanja mladih uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

"Globalna sedmica preduzetništva" obilježena je u više od 120 zemalja širom svijeta od 12. do 18. novembra ove godine. RARS je domaćin za BiH četvrti put.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.