NavMenu

U Foči i Kalinoviku najveći potencijal u energetici

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.11.2012. 09:05
Komentari
Podeli

Energetika i drvna industrija predstavlja najveće potencijale za investicije na području opština Foča i Kalinovik.

Najznačajniji neiskorišćeni potencijali opštine Foča su u oblastima prerade drveta, poljoprivrede, turizma i energetike.

"Osnovni cilj je da do kraja 2015. godine revitalizujemo i modernizujemo drvoprerađivačku industriju u kojoj će 80 odsto kapaciteta činiti finalna proizvodnja", kazali su u opštini Foča.

U cilju razvoja poljoprivrede u Foči rade na promociji domaćih proizvoda i otkupu mlijeka, a planirana je i izgradnja mini-farmi muznih krava i ovaca.

"Takođe, planiramo brendiranje domaćih proizvoda kao što su suva šljiva, jagnjeće meso i vrganj, te masovniju preradu poljoprivrednih proizvoda", kazali su u opštini Foča.

Ova lokalna zajednica raspolaže i značajnim turističkim potencijalima, a glavna atrakcija je rafting na Tari i Drini.

"Sa liticama visokim 1.300 metara i kanjonom najdubljim u Evropi i drugim u svijetu poslije Kolorada, Tara nosi epitet suza Evrope. Na području naše opštine nalazi se i Nacionalni park "Sutjeska" u sklopu kojeg je prašuma Perućica, najočuvanija i najveća u Evropi sa jedinstvenim vodopadom Skakavac. Tri kilometra od Foče na rijeci Ćehotini smješteno je ostrvo Brioni", istakli su u ovoj opštini.

Vodotok Drine kroz Foču predstavlja ogroman potencijal za izgradnju hidroelektrana za koje su već obezbijeđeni investitori.

U Foči je uređena industrijska zona u Baljevu Polju, a u završnoj fazi je uređenje zone u Brodu na Drini.

"U saradnji sa kupcima parcela po principu javno-privatnog partnerstva radimo na njenom uređenju, a u završnoj fazi je ograđivanje i osvjetljenje", kazali su u opštini Foča.

Ranije sprovedena istraživanja pokazala su da se na području Foče nalazi oko 40 miliona tona zaliha uglja, a postoje i neiskorišćena nalazišta gipsa, olova i cinka.

Kako bi privukli investitore opštinska administracija svela je procedure za osnivanje samostalnih zanatsko-preduzetničkih radnji na minimum, a registracija traje najduže dva dana. Olakšana je i procedura izdavanja upotrebnih dozvola, koja traje do 15 dana, a donošenjem nove odluke o komunalnim taksama predviđeno je oslobađanje od plaćanja komunalne takse za određene kategorije preduzetnika.

Osim toga u buyetu za 2012. godinu planirano je 300.0000 KM za podršku zapošljavanju radnika u proizvodnim djelatnostima.

Da bi bili atraktivniji za investitore u opštini Foča ističu da je od izuzetne važnosti iznalaženje tržišta za robu, poboljšanje zakonske regulative u oblasti koncesija, početak gradnje hidrocentrale "Buk Bijela" i skraćivanje trajanja stečajnih postupaka.

Glavni potencijali opštine Kalinovik za privlačenje investitora su oblasti energetike i drvne industrije. Hidroenergetski potencijali rijeka Neretve i Bistrice još nisu iskorišćeni. Na Neretvi je u toku izgradnja hidroelektrane Ulog, dok je na Bistrici izgrađena mini-hidroelektrana Bistrica.

"Već su urađeni projekti za nekoliko mini-hidroelektrana na Neretvi", kazali su u opštini Kalinovik.

Dodali su da investitorima mogu da ponude i neiskorišćene industrijske kapacitete kao što je pilana koja se prostire na površini od dva hektara sa pogonima za drvopreradu. S obzirom na to da je područje opštine Kalinovik bogato šumom investitori ne bi imali problema sa sirovinama. Investitore čeka i poljoprivredno dobro "Pavlovac" sa objektima i ogromnim pašnjacima pogodnim za razvoj stočarstva.

"Ovi kapaciteti su u vlasništvu opštine i potencijalni investitori bi u vrlo kratkom roku mogli da započnu aktivnosti", kazali su u ovoj opštini.

Kalinovik se može pohvaliti i značajnim turističkim potencijalima poput jezera na Zelengori, rijeke Neretve i lovišta "Zagorje".

U opštinskoj administraciji su istakli da procedure u vezi sa registracijom završavaju u vrlo kratkom roku, te da su u buyetu predviđena sredstva za podsticaj za poljoprivredne proizvođače i preduzetnike.

"Ukupna podsticajna sredstva za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, samostalnih radnji i djelatnosti na području opštine iznose 50.000 KM, dok je za podsticaj poljoprivredne proizvodnje ove godine planirano 35.705 maraka", kazali su u opštini Kalinovik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.