NavMenu

Stotine miliona za alkohol i duvan

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.11.2012. 08:09
Komentari
Podeli

U BiH je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 114.026 tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 127,6 miliona KM, dok je za sedam mjeseci prodato cigareta u vrijednosti oko 669 miliona maraka.

"Najviše je uvezeno piva, čak 104.543 tone, ukupne vrijednosti 104,3 miliona KM. Pored toga uvezeno je i 6.880 tona piva s ukusom limuna, jabuke, grejpa ukupne vrijednosti 9,3 miliona KM", rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da se najviše uvozi iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije, a među pivom koje se uvezlo iz pomenutih zemalja ima onih koji vuku porijeklo iz Holandije, Mađarske, Danske.

Kada je riječ o vinu, uvezene su 5.094 tone ukupne vrijednosti 18 miliona KM, a najviše se uvozilo iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Italije, Francuske.

"Žestokih alkoholnih pića je uvezeno 2.577 tona, ukupne vrijednosti 13,9 miliona KM", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine iz BiH je izvezeno 7.760 tona raznih vrsta alkoholnih pića ukupne vrijednosti 13 miliona KM.

Kovačević je rekao da je za sedam mjeseci izdato više od 235 miliona akciznih markica kojim se obilježavaju cigarete, uvozne i domaće. Prosječna cijena kutije cigareta u toku 2012. godine iznosi 2,85 KM po paklici.

Prema istraživanju koje je sproveo "Wall Street Journal", stanovnici BiH popuše više od 2.000 cigareta godišnje po osobi, što ih svrstava na vrh liste najvećih pušača na svijetu, dok su prvi na listi stanovnici Srbije sa čak 2.861 popušenom cigaretom godišnje po stanovniku. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stanovnici BiH koji konzumiraju alkohol godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog ili 140 litara 40-odstotnog alkohola.

Prema mišljenju sociologa Ivana Šijakovića, koliko god da poskupljuju alkohol i cigarete ljudi ih više koriste.

"Na taj način prkose nemaštini, otporu, socijalnom stanju i beznađu u kojem se nalaze, pokazujući da se za to može odvojiti. To postepeno izvlači novac, jer kada kupe jednu flašu alkohola ili jednu kutiju cigareta nije veliki trošak ali se iz dana u dan iznos nagomilava", rekao je Šijaković.

Porez

Kovačević je istakao da se u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, na alkohol i alkoholna pića, plaća poseban porez.

"Akciza se plaća po litru i to za pivo 0,2 KM, a za vino 0,25 KM. Za alkohol, alkoholna pića i voćnu prirodnu rakiju akciza se plaća po litru apsolutnog alkohola, i to za alkohol i alkoholna pića 15 KM, a za voćnu prirodnu rakiju osam KM", kazao je Kovačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.