Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.11.2012.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Trebinju promovirana biblioteka energetske efikasnosti

(Foto: b)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ), predstavili su danas u Trebinju zajednički izdavački projekat Biblioteke energetske efikasnosti (EE Biblioteka) u BiH.

Promocija se odvijala u trebinjskom Američkom kutku, a slični događaji će se odvijati i u drugim gradovima širom BiH gdje se nalazi Američki kutak. Biblioteke s Američkim kutkom će primiti po 10 kompleta knjiga, dostupnih kako zainteresovanim građanima, tako i stručnjacima u ovoj oblasti.

EE Biblioteka se sastoji od sedam edukativnih publikacija, zajednički izdatih od strane USAID-a, UNDP-a i GIZ-a. Ove knjige sadrže informacije o energetskoj efikasnosti koja je povezana sa sistematskim upravljanjem energijom u gradovima, zatim provođenju energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, potom stvarnim načinima finansiranja projekata implementacije mjera energetske efikasnosti kao i uređenja ureda u skladu sa preporukama "zelenog ureda".

Knjige koje potpisuju autori sa područja jugoistočne Evrope, stručnjaci na raznim poljima energetske efikasnosti, predstavljaju korisne reference i izvor informacija za sve zainteresovane kao i one koji se profesionalno bave energetskom efikasnošću.

Knjige su predstavili Batovalja Sergej, ispred UNDP-a, Brian Schjertzer iz GIZ-a, te Fahrudin Kulić iz USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.