NavMenu

Slijedi stezanje kaiša u RS

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 15.11.2012. 08:04
Komentari
Podeli

Svim zaposlenim u javnom sektoru RS, uključujući prosvjetu i policiju, biće smanjene plate za deset odsto, predviđeno je prednacrtom ekonomske politike i budžeta RS za narednu godinu.

Kako je istakao Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, dva miliona će biti ušteđena ukidanjem šest agencija, dva zavoda, jednog sekretarijata, a Tim za istraživanje ratnih zločina će biti pripojen Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina.

Glavni cilj ekonomske politike i budžeta je, kako je istakao Džombić, očuvanje socijalne i fiskalne stabilnosti, kao i stvaranje uslova za rast u 2014. godini.

Džombić je rekao da će u sljedećoj godini doći do rekonstrukcije javnih preduzeća, među kojima je posebno naglasio "Željeznice RS", "Šume" i "Pošte", a najavljeno je i otpuštanje dijela radnika.

"Nema više nikakvog odgađanja rekonstrukcije javnih preduzeća jer više nema vremena za to. U sljedećoj godini tome moramo pristupiti veoma rigorozno. "Željeznice" su najveći problem. "Željeznice" moraju profunkcionisati, a od "Šuma" tražimo da saniraju gubitke i obezbijede da drvoprerađivači mogu kontinuirano da rade. Od "Željeznica" ćemo napraviti nekoliko sistema, razdvojiti infrastrukturu od operacija, pokušati uvesti jednog partnera koji bi se bavio proizvodnjom teretnih vagona", rekao je Džombić.

Obećao je da u narednoj godini neće biti smanjivanja stečenih prava, koja se mahom odnose na penzionere, boračke i socijalne kategorije.

Više novca u budžetu, koji će iznositi 1,945 milijardi maraka i biti veći za 7,5 odsto od ovogodišnjeg rebalansiranog zbog otplata kredita, biće izdvojeno za aktivnosti koje će doprinijeti novom zapošljavanju. Kako je istakao premijer, više će biti i za poljoprivrednike, zbrinjavanje izbjeglica i porodica poginulih, a više stotina miliona evra će biti uloženo u infrastrukturne radove, između ostalog za izgradnju autoputa ka Doboju, koridor 5c, izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, termoelektrane kod Stanara, te hidroelektrane Dabar i Dubrovnik II. Za proizvodna preduzeća i kreiranje oko 4.000 novih radnih mjesta će, kako je naveo, biti obezbjeđeno 260 miliona maraka kreditnih linija po povoljnim uslovima. Planirane uštede po raznim pozicijama će, kako je istakao, iznositi 114 miliona maraka, od čega su 56 miliona uštede na platama.

"Štedjeli smo na svim budžetskim korisnicima, počev od predsjednika RS, Vlade, NS RS, Vijeća naroda. Po svim pozicijama planiramo radikalno smanjenje troškova", rekao je Džombić.

Dio novih prihoda Vlada planira obezbijediti i prodajom viška naoružanja, a prema procjeni Džombića, u 2014. godini bi bilo moguće dobiti 50 miliona maraka kroz prodaju dijela vojne opreme kao sekundarne sirovine. Izmjenama regulative u dogovoru sa Vladom FBiH bilo bi moguće, kako je rekao, zaraditi nekoliko stotina miliona maraka kroz prodaju viška naoružanja u narednih nekoliko godina.

Kada se radi o agencijama, većina njih će, kako je istakao Džombić, biti pripojena nekim Vladinim institucijama, a dio ljudi prebačen na ostale poslove.

"Republički sekretarijat za vjere ulazi u sastav ministarstva, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća će ući u ministarstvo jer tamo postoji resor, Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu i Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi će takođe ući u sastav ministarstva, Agencija za šume će biti ukinuta, dvije agencije za vode stapaju se u jednu, "Aerodrom Trebinje" će biti pripojen "Aerodromima RS", gasimo "Sky Srpsku" i Ugostiteljski servis RS iz Ministarstva trgovine izdvajamo u republičko preduzeće koje će se baviti pružanjem ugostiteljskih usluga na komercijalnoj osnovi", istakao je Džombić. Ekonomskom politikom je, osim toga, predviđeno ukidanje Zavoda za prostorno planiranje i Republičke direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu.

Upitan očekuje li razumijevanje sindikata za najavljeno smanjenje plata javnom sektoru, Džombić je rekao da je Vlada "veoma odlučna da sprovede ekonomsku politiku i garantuje socijalnu i fiskalnu stabilnost i sanaciju vanbudžetskih fondova".

"Znam da će to biti problem i da će biti teško da to razumiju predstavnici javnog sektora, ali mi moramo da vodimo računa i o kolegama koji su u realnom sektoru i imaju skromnija primanja od nas. Od naših ušteda i smanjenja plata treba da kreiramo program zapošljavanja novih radnika i očuvanje postojećih radnih mjesta", rekao je Džombić.

Džombić je rekao da će u narednih nekoliko sedmica biti obavljena javna rasprava, kako bi konačna verzija i ekonomske politike i budžeta mogla ići u skupštinsku proceduru početkom decembra. Do tada, kako je istakao, očekuje i vraćanje u skupštinsku proceduru zakona o doprinosima, koji je neophodan za sanaciju penzionog i zdravstvenog fonda.

Džombić je rekao da EU, za koju je privreda RS vezana, očekuje da će naredna godina biti najgora do sada i da će se to odraziti na RS. Zbog toga, kako je istakao, RS u narednoj godini neće imati značajan rast, te da bismo poboljšanje ekonomskih prilika mogli očekivati u 2014.

Javni subjekti koji će biti ukinuti ili pripojeni:

  • Republički sekretarijat za vjere
  • Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća
  • Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu
  • Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi
  • Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Save
  • Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Trebišnjice
  • Agencija za šume
  • Operativni tim za traženje nestalih lica
  • Zavod za prostorno planiranje
  • Zavod za građevinarstvo
  • Republička direkcija za civilnu vazdušnu plovidbu RS

Kabinetu predsjednika RS 2,5 miliona maraka manje

Kabinet predsjednika RS će u narednoj godini uštedjeti 2,5 miliona maraka, odnosno njegov budžet će sa 9,2 miliona u ovoj biti smanjen na 6,8 u narednoj godini, stoji u radnoj verziji budžeta RS za narednu godinu.

Kako je rekao Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, štedjeće i Kabinet predsjednika Vlade RS, predsjednika Narodne skupštine i Vijeća naroda RS, a ukupno se na materijalnim troškovima očekuje ušteda od oko šest miliona maraka.

Novac sa ovih pozicija će, kako je rekao Džombić, biti usmjeren socijalnim kategorijama, izbjeglicama i stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.