NavMenu

Potpisan Ugovor o izradi Plana upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo

Izvor: Fena Srijeda, 14.11.2012. 12:04
Komentari
Podeli

Ugovor o izradi Plana upravljanja otpadom Kantona Sarajevo potpisali su danas Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i Damir Kasum, direktor sarajevske podružnice Konzorcija "Geotest" d.o.o Sarajevo i Geotest "Brno" iz Republike Češke. U skladu s ugovorom, ovaj važni strateški dokument za Kanton Sarajevo Konzorcij je obavezan izraditi u narednih šest mjeseci. Obuhvatiće analizu trenutnog stanja u Kantonu Sarajevo vezanog za produkciju svih vrsta otpada, te prijedloge načina za njihovo zbrinjavanje, nosioce realizacije plana i finansijska sredstva koja je potrebno izdvojiti za tu namjenu. Vrijednost poslova obuhvaćenih ugovorom je 51.480,00 KM.

Ministar Petrović napomenuo je da se radi o prvom dokumentu koji će cjelovito sagledati stanje vezano za sve vrste otpada u Kantonu, iako je ova tematika dosada bila obrađena kroz niz kantonalnih propisa.

"Kantonalni plan upravljanja otpadom donosi Skupština KS za period 2013-2018. godina, dok njegova izrada u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom Federacije, a u svrhu ostvarivanja ciljeva iz Federalne Strategije i Federalnog plana upravljanja otpadom. Cilj je uspostava adekvatnog sistema za postupanje sa različitim vrstama otpada, smanjenje rizika po okoliš i zdravlje ljudi i uspostava prioritetne infrastrukture za integrirano upravljanje otpadom, te smanjenje količina otpada za finalno odlaganje na deponiju uz efikasnije korištenje resursa", kazao je ministar Petrović.

Prema njegovim riječima, izgradnjom sanitarne deponije Kanton Sarajevo je stvorio preduslove za uspostavu integralnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Međutim, izgradnja sanitarnih ploha za odlaganje otpada je skupa, te je u budućnosti potrebno smanjiti količinu otpada koji se odvozi na deponiju. To znači da se mora posvetiti više pažnje odvojenom sakupljanju otpada i njegovoj reciklaži, o čemu će se posebno voditi računa pri izradi Plana. Po mišljenju ministra Petrovića, treba tražiti rješenja za zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla, građevinskog otpada i drugih vrsta industrijskog otpada, koje se zbog nepostojanja drugog načina odlažu na prostor pripremljen za komunalni otpad. Kada se radi o opasnom otpadu, kao što je npr. medicinski otpad, obezbijeđeno je njegovo tretiranje prije odlaganja, ali postoje potrebe za poboljšanjem sistema njegovog zbrinjavanja.

"Plan će obuhvatiti analizu komunalnog i industrijskog otpada, te posebne kategorije otpada, kao što su građevinski otpad, otpadna ulja, stara vozila, medicinski otpad, životinjski otpad, auto gume, ambalažni otpad, PCB/PCT otpad, otpad od azbesta, otpad iz uređaja za tretman otpadnih voda, električni i elektronski otpad, otpadne baterije i akumulatori i dr. Za sve navedene vrste otpada biće preporučene metode konačnog zbrinjavanja, ali to ne podrazumijeva da će za sve vrste otpada biti građena infrastruktura za konačno odlaganje u okviru Kantona, nego će se za posebne kategorije otpada tražiti zajednička rješenja sa Federacijom", pojasnio je ministar Petrović. Dodao je da će Plan dati osnovu i za donošenje općinskih planova upravljanja komunalnim otpadom.

Pri izradi rješenja za skupljanje i zbrinjavanje otpada od značajne pomoći će biti iskustva iz Republike Češke koja je među vodećim evropskim zemljama u oblasti upravljanja otpadom. Kako je naveo ambasador Češke u BiH NJ.E.Tomáš Szunyog (Tomaš Sunjog), čak 30 posto propisa EU odnosi se na zaštitu okoliša i odlaganje otpada, zbog čega će donošenje ovog dokumenta biti iskorak u ispunjavanju uvjeta za ulazak naše zemlje u Evropsku Uniju.

"Vlada Republike Češke godišnje ulaže oko 2,5 milona eura u različite razvojne projekte u BiH, a među prioritenim su projekti zaštite okoliša i alternativni izvori energije, u koje smo spremni i dalje ulagati", naglasio je ambasador Češke u BiH NJ.E.Tomáš Szunyog (Tomaš Sunjog), koji je podržao potpisivanje Ugovora između resornog ministarstva i Konzorcija.

Direktor "Geotest"-a d.o.o Sarajevo Damir Kasum istakao je da u BiH postoje značajne količine neiskorištenog otpada koji se može reciklirati i biti isplativ.

"Samo odvajanjem otpadnog papira i plastike, smanjili bi se kapaciteti otpada koji se odvoze na sanitarnu deponiju, čime bi se produžilo vrijeme njenog trajanja, ali i troškovi zbrinjavanja otpada u Kantonu", ocijenio je direktor Kasum.

Inače, ova firma ima iskustva s upravljanjem otpadom jer je sličan projekt implementirala u Unsko-sanskom kantonu, te se implementiraju projekti upravljanja otpadom u općinama Maglaj i Doboj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.