NavMenu

Uštedama do stabilnosti RS

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 14.11.2012. 08:18
Komentari
Podeli

Milorad Dodik, predsjednik RS, poručio je da su neophodni podrška realnom sektoru i smanjenje javne potrošnje, bilo kroz smanjenje plata u javnoj upravi ili smanjivanje broja zaposlenih.

Ekonomski analitičari i predstavnici pojedinih političkih partija slažu se da su uštede u budžetu neophodne, gdje god je to moguće, s obzirom na to da nas očekuje teška, ekonomski izazovna i nepredvidiva godina.

Takođe ističu da su sve mjere ušteda bolne, pogotovo one koje se odnose na plate i smanjenje broja radnika, kojih u svakom slučaju ima viška, posebno u ministarstvima i agencijama širom RS.

"Uštede su neophodne i istraživanja govore da su moguće, jer u odnosu na BDP imamo izuzetno visoko učešće plata činovnika. Pored smanjenja plata, potrebno je analizirati i broj radnih mjesta u javnom sektoru i uopšte postojanje nekih institucija", rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT.

Nezvanično saznajemo da Vlada RS, pripremajući budžet i ekonomsku politiku za sljedeću godinu, planira velike uštede, prvenstveno na smanjenju plata i određenog broja radnika u javnom sektoru.

Takođe saznajemo da će se štedjeti i tako što će ministrima, pored smanjenja plata, biti ukinuto pravo korištenja mobilnog telefona o državnom trošku i smanjeni troškovi reprezentacije.

Saša Čudić, potpredsjednik Izvršnog odbora SP-a, kaže da će ova partija podržati sve uštede u javnom sektoru, koje bi trebalo da se reflektuju na privatni sektor.

"Uštede su neophodne prije svega kako bi se stabilizovala ekonomska situacija. Podržavamo smanjenje plata više nego mjere otpuštanja radnika. Problem viška radnika u administraciji treba riješiti prekompozicijom, odnosno njihovim usmjeravanjem u druge oblasti", kazao je Čudić, dodajući da administracija mora da podnese teret, te da će mjere biti bolne, ali su neophodne.

I Marko Pavić, lider DNS-a, naglašava da se štedjeti mora, ali da treba voditi računa da dio novca koji se uštedi bude investiran u nova radna mjesta i novi proizvod.

"Štednja je neophodna, ali nije uslov za izlazak iz krize. Uštedu gledati samu za sebe ne možemo i niko nije izašao iz krize samo štedeći", kaže Pavić.

O uštedama, budžetu i ekonomskoj politici za sljedeću godinu razgovarao je i Izvršni odbor SNSD-a na sjednici, koja je održana u ponedjeljak naveče.

Lider ove partije nakon sjednice rekao je da su svjesni svih izazova, ušteda i problema koje RS ima u ekonomiji, te istakao da svjetska kriza utiče na RS i njenu ekonomsku poziciju.

"Dovodi nas na poziciju krize i mjera koje moramo da uradimo, kao i ušteda u javnoj potrošnji", kazao je Dodik, dodajući da je RS u vođenju mnogih ekonomskih poslova zavisna od koordinacije na nivou BiH, ali i međunarodnih finansijskih institucija kao što je MMF.

Nakon sjednice Izvršnog odbora, Dodik je podsjetio da RS iduće godine očekuje najveći anuitet za vraćanje kredita od 1992. godine, koji je naslijedila, te da će morati vršiti uštede da bi mogla održati likvidnost prema vraćanju obaveza.

MMF već treći dan u RS

Predstavnici MMF-a, predvođeni stalnim predstavnikom Rubenom Atojanom, danas i juče razgovarali su sa zvaničnicima RS, pozitivno ocjenjujući napore i rezultate u ostvarenju planova koje su postavili.

Na jučerašnjem sastanku s Petrom Đokićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS, zvaničnici MMF-a izrazili su posebno zadovoljstvo zbog usvajanja reformskih zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja te boračko-invalidske zaštite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.