Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.11.2012.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljoprivrednici, NVO i općine zajednički u borbi za sredstva iz EU fondova

(Foto: b)

Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa mogućnostima koje pruža EU je od fokusa projekta "Poljoprivreda za Europu" kojeg provodi Udruženje Valter iz Sarajeva. Projekt se provodi u sedam općina Posavske regije i to Donji Žabar, Orašje, Domaljevac - Šamac, Brod, Šamac, Odžak i Bijeljina. Za ove općine su se odlučili prije svega jer se radi o krajevima koji su najviše orjentirani na poljoprivrednu proizvodnju.

Samir Konjhodžić, predsjednik Udruženja Valter, kaže da je ukupna vrijednost projekta 17.400 eura, od čega se iz IPA fondova osigurano 15.000 eura, a Udruženje "Valter" sufinansira projekat sa 2.400 eura. Cilj projekta je, kaže, pored edukacije poljoprivrednika i njihovo uvezivanje sa nevladinim organizacijama i jačanje dijaloga sa predstavnicima lokalnih zajednica.

"Želimo da promoviramo vrijednosti EU, da na vrijeme pripremimo poljoprivrednike na to što ih čeka. Cilj nam je unaprijediti dijalog između općinskih struktura i poljoprivrednih proizvođača i NVO-a i da ih uputimo na zajedničko povezivanje jer će tako lakše ostvariti svoje ciljeve", kaže on.

Na nedavnom predstavljaju po općimama koje sudjeluju u projektu istaknuto je da je u planu formiranje lokalnih akcionih grupa što program koji je postigao veliki uspjeh u zemljama članicama EU i zemljama kanidatima kada je riječ o ruralnom razvoju.

Naime, lokalne akcione grupe trebalo bi da budu formirane iz najmanje dvije općine, tako što će se udružiti proizvođači, općinske organizacije i nevladine organizacije koje se bave pitanjima poljoprivrede.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.