NavMenu

Inzko u izvještaju o napretku: BiH je napravila malo pomaka u pravcu eu integracija

Izvor: eKapija Petak, 09.11.2012. 09:06
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu evroatlantskih integracija, a direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla, napisao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, objavljenom danas.

Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. godine je zaustavljen, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima, stoji u izvještaju.

"U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline", smatra Inzko.

U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma.

Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, informirao je Inzko Vijeće sigurnosti UN-a.

Što se tiče pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira, vlasti BiH učinili su malo na implementaciji preostalih obaveza.

Visoki predstavnik je naglasio da bi suspenzija supervizije za Distrikt Brčko mogla predstavljati važan korak u pravcu realizacije ovog cilja, dok je značajna odluka Ustavnog suda BiH osigurala pravni presedan i dala smjernice za rješenje državne i vojne imovine.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak kada će predstaviti izvještaj o napretku, najavljeno je iz OHR-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.