NavMenu

Bez rizika nema uspjeha: "One" jačaju žensko poduzetništvo u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 06.11.2012. 10:03
Komentari
Podeli

Iako se posljednjih godina u BiH u sve većoj mjeri ulaže u oblast razvoja ženskog preduzetništva, veliki broj žena i dalje ima problem da u organizaciji i vođenju biznisa bude ozbiljno shvaćen, zbog činjenice da u domaćim poslovnim vodama dominiraju muškarci. U sedmici ženskog poduzetništva, vode se mnoge kampanje za promociju žena u biznisu, ali Udruženje poslovnih žena "One" je osnovano sa ciljem da na ovaj problem skrene pažnja tokom cijele godine.

Poznato je da su žene izuzetna ekonomska snaga društva, međutim praksa to ne pokazuje. Recimo žene poduzetnice u Evropi čine 30 % poduzetničkog tržišta dok je situacija u BiH još nepovoljnija. U BiH zabrinjava podatak da je veliki broj žena nezaposlen te potencijalno rješenje ovog problema leži u ženskom samozapošljavanju. Stoga je vrlo važno pronaći adekvatne načine za podršku razvoja ženskog poduzetništva jer u BiH postoji ogroman potencijal za to.

Cilj Udruženja poslovnih žena "One" je jačanje ženskog poduzetništva u BiH kroz pružanje mogućnosti za međusobno povezivanje poduzetnica, pružanje stručnih savjeta o pokretanju i razvoju biznisa te pružanju informacija o finansijskim i edukativnim mogućnostima.

"Veoma smo ponosni što su se našem Udruženju pridružile, i svojim iskustvom spremne su podržati naš rad, neke od dobro poznatih imena u oblasti ženskog poduzetništva, poput Aide Zubčević, vlasnice i direktorice kompanije Faveda d.o.o iz Sarajeva, Vesne Beganović, vlasnice komunikacijske agencije Via Media d.o.o iz Sarajeva, Amne Popovac , vlasnice i direktorice radio stanice Studio 88 iz Mostara, Vedine Babahmetović, vlasnice studija za arhitektonsko projektovanje i opremanje Entasis d.o.o iz Zenice te Ene Karabegović, suvlasnice kompanije koja se bavi projektovanjem, razvijanjem i implementacijom geoinformatičkih rješenja, Gauss d.o.o. iz Tuzle", kažu za eKapiju iz Udruženja poslovnih žena "One".

Ono što karakteriše ove žene je činjenica da su sve, uprkos svim poteškoćama sa kojima se i danas susreću, bile spremne preuzeti rizik kada su počinjale razvijati svoje kompanije. Danas možemo reći da su ove kompanije već izgrađeni brendovi na bh. tržištu od kojih neke uspješno posluju i na međunarodnom tržištu.

U Udruženju trenutno rade na prikupljanju podataka o situaciji ženskog poduzetništva u BiH putem anketnog upitnika i fokus grupa koje planiraju održati sa poduzetnicama iz Bosne i Hercegovine. Pored toga rade i na bazi podataka firmi na čijem čelu su žene.

"Ovim istraživanjem želimo prikupiti informacije o broju žena poduzetnica, veličini njihovih kompanija i broju uposlenika te prihodu i industriji poslovanja. S obzirom da se informacije o poduzetnicama u BiH decentralizovane i nalaze se u entitetima i kantonima te u Brčko distriktu, u prethodnom periodu radili smo na prikupljanju informacija o poduzetnicama i njihovim kompanijama kako bismo ih mogli uključiti u naše istraživanje te dobiti što jasniju sliku o situaciji ženskog poduzetništva u našoj zemlji. Stoga ovim putem pozivamo žene poduzetnice da nam se pridruže u radu Udruženja te da nam pomognu da zajednički kreiramo konkretne buduće aktivnosti s ciljem jačanja položaja žena poduzetnica u BiH i promociji ženskog poduzetništva".

Dodatno, Udruženje "One" svojim aktivnostima u budućnosti ima namjeru organizirati konferencije, seminare, radionice koje će biti temeljene na stvarnim potrebama za edukacijom kako bi se sistematski krenulo sa edukacijom poduzetnica u područjima koja su bitna za razvoj biznisa. Ovaj segment djelovanja Udruženja će biti od izuzetnog značaja s obzirom da je jedan od najčešće prepoznatih problema u području ženskog poduzetništva nedovoljna informisanost i nedovoljne vještine i sposobnosti potrebne za započinjanje vlastitog biznisa. Ovo su ujedno i najčešće prepoznati razlozi zbog kojih se žene teže odlučuju na ovaj korak.

U budućnosti Udruženje poslovnih žena "One" će, pored promocije značaja ženskog poduzetništva kroz primjere pozitivne prakse, biti fokusirano i na zagovaračke aktivnosti usmjerene na donosioce odluka na zakonodavnom i izvršnom nivou vlasti kako bi se ubrzao proces donošenja i sprovođenja zakonskih regulativa koje će doprinijeti ubrzanom razvoju ženskog poduzetništva u BiH.

"Vjerujemo da će ovo biti od izuzetnog značaja uzevši u obzir činjenicu da je u BiH užasno komplicirana birokratija kada je u pitanju registracija vlastitog biznisa što predstavlja jednu od glavnih prepreka zašto se žene odlučuju na započinjanje vlastitog biznisa", kažu iz Udruženja "One".

Sve zainteresovane poduzetnice ili pak one koji žele da pokrenu svoj biznis te da postanu dio ženske poslovne mreže mogu kontaktirati Udruženje "One" putem maila press@one.ba.

A. Šulović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.