NavMenu

Kriza ujedinjuje burze bivše Juge

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 05.11.2012. 09:53
Komentari
Podeli

Globalna kriza, malo tržište i još manji promet, razlog su zbog kojeg su potpisani sporazumi o povezivanju Sarajevske, Banjolučke i Montenegro burze iz Podgorice, a očekuju se uvezivanje i s makedonskom burzom.

Ovakvo burzovno okrupnjavanje, prema procjenama ekonomskih analitičara, trebalo bi rezultirati povećanjem opsega prometa i bolje pozicionirati krizom teško pogođena tržišta kapitala u državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Za trgovinu, kako prenosi radio Deutsche Welle, preko granice za koju su ranije bila potrebna tri brokera i tri transakcijska računa, sada je potreban samo jedan broker i jedan račun, navode potpisnici ovog projekta.

Sve tri države i njihove burze imaju problema s prometom kapitala. Burze u Sarajevu i Banjoj Luci uglavnom svo svoje poslovanje temeljili na trgovini državnim obveznicama, ili obveznicama stare devizne štednje. Njihov promet danima se znao mjeriti u tek nekoliko stotina tisuća maraka, umjesto da se na njima okrenu milijuni.

U Crnoj Gori u tri godine drastično pala aktivnost na crnogorskoj burzi, a promet na tamošnjoj burzi je praktično zamro. Podaci pokazuju da onaj, ko je, na primjer, prije pet godina uložio u burzu 100 eura, danas mu te kupljene dionice vrijede gotovo sedam puta manje, odnosno tek 15 eura!? To znači da je burzovni indeks od 2007. godine pao za čak 85 posto.

Samo u ovoj godini je promet u odnosu na lani smanjen za trećinu. Mnoge kompanije, čije su akcije u vrijeme investicijskog buma bile veoma tražene, sada su u stečaju. Čeka su uvezivanje s burzom iz Makedonije, nakon čega bi, nadaju se analitičari, kroz okrupnjavanje tržišta promet na burzama mogao biti nešto veći. U BiH se nadaju da bi tržište kapitala moglo oživjeti ako krene izgradnja nekih dijelova koridora Vc i realizacija elektroenergetskih projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.