Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 05.11.2012.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prirodni resursi okosnica razvoja opština Šipovo i Jezero

(Foto: b)

Eksploatacija rude i izgradnja objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora ključni su resursi za razvoj opštine Jezero, dok u Šipovu najveće šanse za privlačenje investitora vide u oblasti poljoprivrede i turizma.

Jezero

U opštini Jezero ističu da je strategija razvoja zasnovana na iskorišćavanju prirodnih potencijala.

"Izgradnja objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, razvoj finalne prerade drveta, izgradnja turističkih kapaciteta na jezeru Đol i otpočinjanje ispitivanja u oblasti rudarstva predstavljaju pravce razvoja Jezera", kazali su u ovoj opštini.

Dodali su da na području Jezera postoje područja bogata rudom zlata, žive, željeza, barita i mermera.

"Ranije su vršeni istraživački radovi i utvrđene određene količine ovih ruda. Dokazano je postojanje ogromnih količina treseta. Za sada se jedino vrši beznačajna eksploatacija rude mermera. Nedostatak sredstava za početak investicija jedina je prepreka za iskorišćavanje ovih potencijala i zato očekujemo investitore koji bi pokrenuli te projekte", istakli su u opštini Jezero.

U početnoj fazi je izgradnja mini-hidroelektrane "Duljci", a vođeni su razgovori i za izgradnju mini-hidroelektrane na vodopadu Plive u Jezeru.

"U početnoj fazi je i izgradnja objekata za preradu ribe u Ribogojilištu u Jezeru. Od ove godine počelo se i sa uzgojem ljekovitog bilja. Imamo spremnu sušaru i obučene radnike za sušenje ljekovitog bilja i šumskih plodova, ali nedostaju obrtna sredstva radi stavljanja sušare u pogon u punom kapacitetu. Objekti za finalnu preradu drveta su sagrađeni, ali nedostaju sredstva za nabavku mašina i alata", naglasili su u opštini Jezero.

Zbog skromnog budžeta ova lokalna zajednica nije u mogućnosti da obezbijedi direktne podsticaje investitorima, ali je maksimalno pojednostavila administrativne procedure.

"Investitori sva potrebna odobrenja i saglasnosti iz nadležnosti opštine mogu da dobiju za samo jedan dan. Zemljište, objekti i infrastruktura u vlasništvu opštine su na raspolaganju investitorima uz brojne beneficije i pogodnosti. Nameti koje propisuje opština za privrednike su minimalni. Komunalne takse, komunalna naknada i stopa poreza na nepokretnosti su najniže u RS", istakli su u ovoj opštini.

Iako je bilo zainteresovanih stranih investitora, za sada u Jezeru nije realizovan nijedan projekat uz pomoć stranog kapitala, pa je privredna aktivnost uglavnom zasnovana na domaćim ulaganjima.

Šipovo

I u opštini Šipovo uglavnom raspolažu prirodnim potencijalima, a najveće šanse za razvoj su u oblasti poljoprivrede i turizma.

"Projekat koji je već spreman i koji možemo da ponudimo investitorima je toplifikacija grada", istakli su u ovoj opštini.

I u Šipovu su procedure za početak poslovanja sveli na minimum, ali investitorima ne mogu ponuditi direktne podsticaje. Registracija preduzeća u ovoj opštini omogućena je u roku od jednog dana.

Kao najveće prepreke za privlačenje investicija u opštini Šipovo su naveli neriješene vlasničke odnose nad zemljištem.

Među investitorima koji su prepoznali potencijale ove opštine su italijanske firme koje posluju u drvoprerađivačkom sektoru, ruska firma "Bentoprodukt" koja se bavi preradom bentonita i "LTG kompani" iz Banjaluke koja je najveći investitor u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE