Izvor: Dnevni list | Petak, 02.11.2012.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreznom reformom do smanjenja trgovinskog deficita

Da su Bosni i Hercegovini potrebne radikalne promjene porezne politike još je jednom na konferenciji za medije, upriličenoj u utorak, upozorio potpredsjednik Gospodarske komore FBiH (GKFBiH) Jago Lasić.

Budući da porezi građana i neizravni porezi ne utječu na izvoz i investicije, uvođenjem novih ili povećavanjem postojećih poreza značajno bi se rasteretilo gospodarstvo, smanjila bi se cijena rada, a to bi se, po riječima Lasića, odrazilo i na povećanje gospodarskih aktivnosti i konkurentnosti ekonomije u izvozu.

"Takvom reformom smanjile bi se izvozne cijene i povećala konkurentnost bh. gospodarstva. Smanjenjem poreza na plaće smanjuju se troškovi poduzeća koji ulaze u cijenu proizvoda, a to znači i izravan utjecaj na povećanje izvoza i smanjenje trgovinskog deficita", kazao je Lasić novinarima, piše Dnevni list.

Utakmica među državama

Poreznu reformu je usporedio s utakmicom među državama u privlačenju izravnih investicija poreznim instrumentima i poticajima, a što je izravan utjecaj na gospodarski i ekonomski rast. Stoga je, kako je Lasić objasnio, u posljednja dva desetljeća u Europskoj uniji (EU) prisutno povećanje neizravnih poreza kao što su PDV, trošarine i carina, ali i smanjenje izravnih poreza na oporezivanje rada i kapitala. Svakako da veće izravno oporezivanje utječe na veće troškove poduzeća, a to je uzrok manjoj konkurentnosti, dok niži izravni porezi doprinose konkurentnosti poduzeća i ekonomije. Lasić je sugerirao vladama svih razina da provedu radikalnu reformu poreznog sustava kako bi se investicije privukle, potaklo zapošljavanje i povećala konkurentnost. Istaknuo je da je potrebno teret financiranja javnog sektora prebaciti kroz neizravno oporezivanje na potrošnju i imovinu građana.

Prezentirajući statističke podatke vanjskotrgovinske razmjene u prvih devet mjeseci ove godine, Lasić je napomenuo kako ne možemo biti zadovoljni s obujmom kakav jest.

Naša je zemlja u devet mjeseci imala pokrivenost uvoza izvozom 54,74 posto. Izvoz iz BiH u razdoblju siječanj-rujan bio je 6 milijardi i 84 milijuna maraka, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 113 milijuna, tako da je ukupna vanjskotrgovinska razmjena bila 17 milijardi i 198 milijuna maraka. Zabilježen je visok deficit, od 5 milijardi i 29 milijuna maraka, rekao je Lasić. Inače, izvoz iz naše zemlje je u tom razdoblju, u odnosu na isto u 2011. smanjen za 3,9 posto, a i uvoz je smanjen – za 0,7 posto. I obujam razmjene se smanjio u odnosu na razdoblje siječanj-rujan 2011., za 1,8 posto, a deficit trgovine povećan za 3,4 posto. Također, smanjila se i pokrivenost uvoza izvozom koja je bila manja za 3,2 posto.

Riješiti zabrane


Analizirajući statističke podatke i razmjenu sa zemljama CEFTA-e, Lasić kaže da je s njima ostvaren deficit od 1,493 milijuna maraka, uz pokrivenost uvoza izvozom od 56,7 posto, koji je u odnosu na isto razdoblje u 211. veći za 23 posto. Povećan je uvoz za 1,4 posto, a izvoz se smanjio za 13,09 posto.

Vrijeme je da se otklanjaju barijere za izvoz robe u zemlje CEFTA-e, bilo to tehničke ili političke prirode, upozorio je potpredsjednik GKFBiH koji dodaje da nije logično što je sa zemljama EU-a pokrivenost uvoza izvozom bila za gotovo 10 posto veća nego sa zemljama CEFTA-e, jer su zemlje EU-a nama "puno bliže". Lasić tvrdi da postoje određene zabrane u trgovini prilikom izvoza u EU te iste treba što prije riješiti. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU-a u devet mjeseci 2012. bila je 64,5 posto, a ostvaren je izvoz od 3,5 mlrd. i uvoz od 5,4 mlrd. maraka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.