NavMenu

Ove godine veći poticaji: Za razvoj novih tehnologija 300.000 KM

Izvor: eKapija Petak, 02.11.2012. 10:58
Komentari
Podeli

Ministarstvo znanosti i tehnologije RS i ove godine će podržati aktivnosti koji se zasnivaju na razvoju tehnologije, nabavke opreme i sudjelovanja na stručnim skupovima o razvoju tehnologije i to u iznosu od 300 000 KM što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu kada su sredstva z aove namjene iznosila 115.000 KM.

Od ukupnog iznosa za razvoj tehnologije predviđeno je 170.000 KM, osiguranje suvremene opreme 100.000 KM, a za sudjelovanje na stručnim skupovima o razvoju tehnologije 30.000 KM.

Sredstva će se davati, navode u Ministarstvu, za izradu elaborata za poticaj tehnološkog razvoja odgovarajućih oblasti od značaja za gospodarski razvoj, testiranje i uvođenje suvremene ili značajno poboljšane postojeće tehnologije, sa mogućnošću provjere na modelu, prototipu ili pilot-tehnologiji.

Sredstva će se moći dobiti i za izradu i ispitivanje suvremene opreme u sopstvenom razvoju, za nabavku opreme, sudjelovanje na stručnim skupovima o razvoju tehnologije kao i za izlaganje rada na stručnom skupu o razvoju tehnologija u zemlji ili inozemstvu kao i sudjelovanje u organizaciji stručnih skupova o razvoju tehnologije u zemlji.

Ukoliko korisnik sredstava za projekte testiranja i uvođenja suvremene ili značajno poboljšane postojeće tehnologije ne radi projekat koji će se u konačnoj upotrebnoj formi realizovati i primjenjivati kod njega, mora osigurati financijsko sudjelovanje od najmanje 15 % od ukupne financijske konstrukcije poticajnog projekta, od strane partnera koji će komercijalno koristiti rezultate u toku ili po završetku sufinanciranog projekta po ovom podsticaju, navode iz Ministarstva.

NVO-i, fizička lica i institucije mogu do 16. studenog/novembra konkurirati na javni natječaj sa više različitih projekata. Samo projekti testiranja i uvođenja suvremene ili značajno poboljšane postojeće tehnologije, sa mogućnošću provjere na modelu, prototipu ili pilot tehnologiji, koji traju duže od 12 mjeseci, mogu da budu prijavljeni na naredni natječaj za financiranje preostalih faza projekta, naravno ukoliko su ispunili sve obaveze proistekle iz prethodnog ugovora sklopljenog sa Ministarstvom, navode iz ove institucije.

Podsjetimo, podaci navedeni u Strategiji razvoja novih tehnologija RS-a pokazuju da su u zadnjih pet godina izdvajanja za znanost u ovom manjem entitetu kretala u intervalu od 0,03 do 0,06% BDP, a za razvoj tehnologije od 0,004 do 0,01% BDP, odnosno u prosjeku za znanstveno-tehnološki razvoj oko 0,05% BDP. Ministarstvo znanosti RS je u 2010. godini za istraživanje i razvoj izdvojilo 3.930.000 KM ili 0,05% BDP.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.